Ruoka

Ravintolavaunuissa kerrotaan ruokien alkuperästä nyt kartalla – tuotteista on kotimaisia noin 70 prosenttia

Lämpimien ruokien osuus ravintolavaunuissa kasvoi viime vuonna 18 prosenttia.
Juho Leskinen
VR laittoi ruokien alkuperiä kartalle.

VR:n ravintolavaunuissa voi nyt nähdä kartan, jonne on koottu ruokatuotteiden alkuperätietoja. Ravintolavaunun tuotteista vastaava tuotepäällikkö Tapio Kyllönen kertoo, että monet asiakkaat ovat entistä kiinnostuneempia ruokien alkuperästä.

"Aika ajoin olemme saaneet siitä myös kysymyksiä. Ravintolahenkilökunnallamme on toki tiedot esimerkiksi liha- ja kalatuotteiden alkuperistä, mutta olemme jo jonkin aikaa miettineet, miten voisimme tuoda asiaa entistä paremmin ravintolavaunussa."

"Kartta koettiin visuaaliseksi ja asiakasystävälliseksi tavaksi tähän. Olemme saaneet siitä jo myös hyvää palautetta asiakkailta."

Tällä hetkellä kaikista ravintolavaunun ruokatuotteista on Kyllösen mukaan yli 70 prosenttia.

"Kotimaisten tuotteiden osuus on kasvanut vuosi vuodelta. Monet tuotteemme tulevat paikallisilta pientuottajilta, esimerkiksi lihapiirakat karkkilalaiselta leipomolta ja caesar- ja ranskalainen salaatinkastike pieneltä kastiketehtaalta Tuusulasta. Muutamat tuotteet ovat toisaalta sellaisia, joiden alkuperämaa on luonnollisestikin muualla kuin Suomessa – tällaisia ovat esimerkiksi oliiviöljy tai mozzarella."

Aterioiden kysyntä on lisääntynyt ravintolavaunuissa, Kyllönen kertoo. Aikaisemmin vaunussa käytiin kahvilla ja pullalla.

"Esimerkiksi viime vuonna lämpimien ruokien osuus kasvoi 18 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Otamme uudet ruokatuotteet valikoimiin vasta, kun asiakkaat ovat sitä maistaneet ja mielipiteensä antaneet."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tutkimusprofessorin mukaan monet kaupat säilyttävät perunoita aivan väärin: "Ihan sama, mitä hienoja asioita laadun eteen tekee pitkin ketjua, jos se yhdessä kohtaa pilataan"

Ravintoloille kehitellään hiilijalanjäljen mittaria – "Vaikutusta syntyy, kun tarpeeksi suuri joukko tulee omilla teoillaan mukaan”

Forssalainen Jospak keräsi miljoonan – keväällä avattava tuotantolinja moninkertaistaa vuokien tuotannon

Kasvispainotteinen ravintola Inari sai Michelin-tähden – viisi suomalaista ravintolaa säilytti yhden tähtensä