Jäljettömän Hyvä -perunoiden hiilijalanjälki painuu nollaan, kun nuoret istuttavat puita - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Jäljettömän Hyvä -perunoiden hiilijalanjälki painuu nollaan, kun nuoret istuttavat puita

Potwell Oy kehuu lanseeranneensa Suomen ensimmäisen ilmastoperunan.
Tuotteet tunnistaa hiilijalanjälkitunnuksesta.

Peruna on jo valmiiksi ilmastoystävällinen tuote, joten aloimme viime keväänä pohtia, miksemme poistaisi loppuakin kuormitusta. Niin syntyi ajatus Jäljettömän Hyvästä perunasta ja hiilijalanjälkitunnuksesta, jonka avulla jokainen voi helposti seurata kulutusvalintojaan, kertoo Potwell Oy:n toimitusjohtaja Teppo Vetoniemi tiedotteessa.

Peruna on ilmastoruokaa parhaimmillaan. Luonnonvarakeskus laski Potwellille sen pakatun ruokaperunan hiilijalanjäljen viime kaudella ja se oli noin 11–12 grammaa sataa grammaa kohti. Potwellin uudessa Maatilan Jäljettömän Hyvä -tuoteperheessä hiilijalanjälki on kompensoitu kuluttajan puolesta.

Vetoniemen mukaan kyseessä on Suomen ensimmäinen ilmastoperuna. Hyvitetyt tuotteet tunnistaa hiilijalanjälkitunnuksesta.

Jäljettömiä perunauutuuksia on kahdeksan. Potwell hyvittää myös keskusliikeasiakkaiden, kuten Keskon Pirkka-perunoiden hiilijalanjäljen.

Kompensointikumppanina toimii Suomen 4H-järjestön Taimiteko, jonka tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä. Se tarkoittaa noin 20 miljoonaa puuta.

"Tavoitteemme on istuttaa uutta metsää 6–9 hehtaaria vuodessa. Samalla tulemme työllistäneeksi suomalaisia 4H-nuoria, jotka pääsevät hankkeessa istutustöihin", Vetoniemi kertoo.

Potwell on vuodesta 2011 seurannut ja laskenut kaikkien perunatuotteidensa hiilijalanjälkeä. Hiilijalanjälki mittaa sitä, kuinka paljon tuote aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä elinkaarensa aikana. Potwellin tuoreet laskelmat tulivat juuri Luonnonvarakeskuksesta, ja yritys on tuloksiin erittäin tyytyväinen.

"Maatilan-sarjan ilmastovaikutus jää kasvihuonekaasupäästöjen osalta vähäiseksi. Perunoidemme hiilijalanjälki on pienentynyt vuodesta 2011 noin 30 prosenttia", Vetoniemi toteaa.

Luke teki laskennan Potwellille toista kertaa. "Sen taustaksi saimme yhteistyössä hankittua kattavat lähtötiedot perunan tuotannosta ja jalostamisesta. Tiedonkeruu alkutuotannosta on usein haasteellisinta, mutta tässä tapauksessa onnistuimme saamaan poikkeuksellisen, yli 50 prosentin, otoksen tuotantotiloilta useammalta vuodelta", kertoo erikoistutkija ja asiakaspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri Luonnonvarakeskuksesta.

Hiilijalanjälkilaskelma perustuu standardeihin ISO 14040 ja 14044 sekä Euroopan komission Product Environmental Footprint (PEF) -menetelmään. Laskelma huomioi koko tuotantoketjun – myös vesijalanjäljen, joka esimerkiksi Maatilan jäljettömän hyvä pakatulla ruokaperunalla on pieni, 7 litraa/1 kg.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuluttajat kaipaavat apua ilmastoystävällisiin ruokavalintoihin, mutta yhteistä ruuan ilmastomerkkiä ei vielä ole

Asiantuntijoiden reseptejä tulevaisuuden ruokaan: kouluruuasta vientituote ja paluu syömisessä 70-luvulle – ruuan halventaminen ei johda ilmastoviisaaseen maatalouteen

Leipää päätyy roskiin aiempaa vähemmän mutta vielä on kirittävää – yleisin syy on liian iso kertaostos

Oletko koskaan nähnyt näin jättimäistä omenaa? Jukka Luoman puutarhasta löytyi melkoinen mötkäle