Poliisi tutkii riistarikosta Etelä-Pohjanmaalla – ulkomaista myyty kotimaisena kaupoille ja ravintoloille - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Poliisi tutkii riistarikosta Etelä-Pohjanmaalla – ulkomaista myyty kotimaisena kaupoille ja ravintoloille

Yrityksen omistaja on vangittu tänään ja loput lihat hävitetään.
Kuvitus: MT
Eteläpohjalainen yritys myi ulkomaista riistaa kotimaisena, vaikka sillä oli lihalle vain varastointilupa.

Poliisi kertoo Seinäjoen talousrikosyksikön aloittaneen esitutkinnan riistan alkuperän väärentämisestä. Eteläpohjaisen pienyrityksen epäillään ostavan, myyvän ja säilyttävän riistalihatuotteita, joiden alkuperässä ja pakkausmerkinnöissä on huomattavia epäselvyyksiä, poliisin tiedotteessa todetaan.

Ruokavirasto tiedottaa, että kyseessä on yritys nimeltä Joupin Meklari Oy ja rikoksen kohteena muun muassa hirvenlihatuotteet. Ruokavirasto on määrännyt yrityksen kaikki lihatuotteet hävitettäväksi, sillä pakkausmerkintöjen epäselvyyksien vuoksi tuotteiden sisällöstä, alkuperästä ja elintarviketurvallisuudesta ei voida varmistua.

Ruokaviraston tiedossa ei ole, että tuotteista olisi aiheutunut kuluttajille terveysvaaraa.

Yrityksellä on ollut lupa vain varastoida pakastettua lihaa tiloissaan, mutta yritys on Ruokaviraston mukaan myös jauhanut, leikannut ja pakannut siellä lihaa.

Myyntiin riistalihatuotteita on päätynyt viimeisen parin vuoden aikana noin 2 500 kiloa vuodessa. Yritys on kirjanpidon mukaan ostanut tuhansia kiloja ulkomaista riistalihaa ja myynyt sen kotimaisena riistalihana pääosin isoille kauppaliikkeille ja ravintoloille ympäri Suomea.

Yrityksen omistajan epäillään saaneen lähes kolmen vuoden aikana kymmenien tuhansien tai jopa yli sadantuhannen euron rikoshyödyn.

Rikosnimikkeinä ovat poliisin mukaan törkeä petos, terveysrikos, markkinointirikos ja elintarvikerikkomus. Rikoksista epäillään yrityksen vastuuhenkilöä ja työntekijää. Poliisin mukaan molemmat epäillyt ovat olleet pidätettynä ja yrityksen omistaja on vangittu perjantaina.

Tutkintapyyntö tapauksesta tuli kunnallisen elintarvikevalvontaviranomaisen kautta.

Juttua täydennetty klo 10.43 Ruokaviraston tiedotteen perusteella.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Savuteeginiä, ruisviskiä ja Koskenkorvaa – suomalaistislaamoita palkittiin Saksassa kultamitalein

Vain lihatuotteissa saa käyttää lihaan viittaavia sanoja, Ranskan laki sanoo – "makkara" ja "burgeri" eivät kelpaa kasvisruokiin, Sarvamaa peräänkuuluttaa maalaisjärkeä

Koronakevät pani teehuoneen konseptin uusiksi – teen rinnalle tuli lähiruoka

Riihimäen Martinassa on rossomainen meininki – lupsakkaa palveluja ja vaisuja kastikkeita