Ruoka

Riistalihaväärennöksessä mukana myös villisikaa, mutta poliisin mukaan ei ASF-maista

Ruokavirasto rikoksesta: "Valitettava yksittäistapaus." Lihaa useammin väärennetään marjoja ja vihanneksia satokauden alussa.
Jaana Kankaanpää, Petteri Kivimäki
Rikosepäily koskee hirven-, poron-, peuran-, saksanhirven- ja linnunlihaa, mutta viraston mukaan mukana on ollut myös pieniä määriä villisianlihaa.

"Tämä on valitettava, mutta yksittäistapaus. Kyllä elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin voi yleisesti luottaa."

Näin Ruokaviraston osastonjohtaja Leena Räsänen rauhoittelee niitä, joiden usko ruuan alkuperämerkintöihin alkoi horjua perjantaisen riistalihauutisen vuoksi.

Sekä virasto että poliisi tiedottivat epäilystä, että eteläpohjalainen yritys on käsitellyt luvatta ja väärentänyt useamman vuoden tuhansien riistalihakilojen alkuperää. Joupin Meklari Oy:llä on ollut lupa vain lihan pakkasvarastointiin, mutta se on myös muun muassa jauhanut lihaa ja myynyt sitä kaupoille ja ravintoloille. Ruokavirasto määräsi lihat vedettäväksi pois markkinoilta ja hävitettäväksi.

Rikosepäily koskee hirven-, poron-, peuran-, saksanhirven- ja myös riistalinnunlihaa. Osa niistä saattaa olla kotimaistakin, mutta koska merkinnät ovat epämääräiset, lihat poistetaan myynnistä.

Viraston mukaan mukana on ollut myös pieniä määriä villisianlihaa. Poliisilta saatujen tietojen mukaan liha ei ole peräisin maista, joissa on afrikkalaista sikaruttoa, Räsänen kertoo. Hänen mukaansa poliisi on ottanut ASF-riskin erityisesti huomioon selvityksissään.

Rikostapaus tuli ilmi kunnallisen elintarvikevalvonnan kautta.

"Siellä oli valpas valvoja, joka osasi yhdistellä erilaisia merkkejä ja epäili, että kaikki ei ole ihan ok."

Räsäsen mukaan tapaus oli ensimmäinen suuremman kokoluokan riistaa koskeva tapaus virastolle, mutta muutoin alkuperäväärennösepäilyjä ilmenee useita vuosittain.

"Myös eri lihalajeja koskevia, mutta useammin marjoja ja kausivihanneksia, sillä kauden alussa tulee kiusaus muuttaa niiden alkuperää ja päiväysmerkintöjä."

Lue myös:

Poliisi tutkii riistarikosta Etelä-Pohjanmaalla – ulkomaista myyty kotimaisena kaupoille ja ravintoloille

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Legendaarisen saunakaljan taru tuli tiensä päähän – TalSa: Lapin Kulta -kolmosoluen valmistus on lopetettu

Saunapalvikinkun myynti uhattiin lopettaa kokonaan – MT seurasi vuosien vääntöä Suomen ja EU:n välillä

EU-komissio hyväksyi poikkeuksen raja-arvoihin: Saunapalvin valmistus saa jatkua

Ravitsemusterapeutti: "Yritän rohkaista aikuisiakin syömään kuin 4-vuotias lapsi – riittävä ruoka poistaa myös aikuisen stressiä"