Talvilomalla maistuu tuhti eväs – poimi tästä inspiroivat ohjeet hiihtolomalla herkutteluun - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Talvilomalla maistuu tuhti eväs – poimi tästä inspiroivat ohjeet hiihtolomalla herkutteluun

Kasvisruokapäiväksi härkisborssia, kaalipataan fenkolia ja chorizoa ja blinien sijaan perunalettuja. Voiko talviruoka tästä parantua?
Kari Salonen
Kaalipataan voi käyttää, mitä kaapista löytyy. Tällä kertaa fenkolia ja mausteista chorizomakkaraa.

Vietät sitten talvilomasi mökillä, lomakohteessa, jossa on keittiö, tai ihan kotona nautiskellen, on muheva ja lämmittävä ruoka yksi päivän kohokohtia.

Jos blinit eivät innosta, kokeilepa herkutella mädeillä, smetanalla ja sipulisilpulla perunalettujen kanssa. Lisäkkeeksi sopivat myös graavikala, savukalatahna tai vaikka sienisalaatti.

Keitto on talviruokien ykkösiä. Pitäkää herkullinen kasvisruokapäivä ja tehkää reilu borssi, mutta nyt härkäpapu-, nyhtökaura- tai soijarouhehöystein. Perinteisen ranskankermasilmän voi vaihtaa vaikka soijajugurttiin.

Kaalipata on ruoka, jota voi muunnella ruokailijoiden mielihalujen ja kaapista löytyvien ainesten mukaan. Tässä ohjeessa nautiskellaan espanjalaisittain fenkolilisästä. Hieman tulista lihaisuutta pataan antaa espanjalainen chorizomakkara ja viimeistelyn aiolisilmä.

Yhtä hyvin keittopohjan voi haudutella naudan- tai lampaanlihasta, ja herkkua syntyy myös lopuksi pannulla käytetyillä nakkipaloilla. Vaihtele myös kasviskomboa. Lisää kaalisuikaleiden seuraan palsternakka- ja selleriraastetta tai -tikkuja.

Lomaviikoksi kannattaa pyöräyttää peltileivonnainen, josta riittää useampaan kahvihetkeen. Mehevän kostea porkkanakakku sen kuin vain parantaa makuaan hieman vanhetessaan. Sen pinnalla maistuu hyväksi havaittu perinteinen sulatejuustoversio, mutta kokeile vaihteeksi appelsiiniaromista tuorejuustoa ja somista pinta pirteillä marjoilla. Vielä herkumman leivonnaisesta saat, kun kruunaat kokonaisuuden kinuskikastikkeella.

Ohjeet löytyvät MT Ruoka -reseptihausta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oletko koskaan nähnyt näin jättimäistä omenaa? Jukka Luoman puutarhasta löytyi melkoinen mötkäle

Ilmastonmuutos huolettaa useimpia, mutta lihasta on luopunut sen takia vain noin joka kymmenes

Mehu ja ketsuppi tehdään raaka-aineista, joita ei toivota edes olevan – "Jos tuote loppuu hyllyltä, niin sehän on vain hyvä asia"

Suurin osa aikoo valita ravintolassa punaista lihaa niin kuin ennenkin, mutta broileri on vahva haastaja