Ruoka

Tutkimusprofessorin mukaan monet kaupat säilyttävät perunoita aivan väärin: "Ihan sama, mitä hienoja asioita laadun eteen tekee pitkin ketjua, jos se yhdessä kohtaa pilataan"

Tutkimusprofessori arvioi, että perunan kohtelu kaupoissa vaikuttaa tuhansien suomalaisten haluun käyttää sitä ruuanlaitossa.
Rami Marjamäki
Tutkimusprofessori painottaa, että ruuan ketju pellolta pöytään on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Kuvituskuva.

Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia nostaa blogissaan esille näkemyksensä, jonka mukaan monet kaupat säilyttävät perunoita väärin. Hän painottaa, että ruuan ketju pellolta pöytään on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.

"Ihan sama, mitä hienoja asioita laadun eteen tekee pitkin ketjua, jos se yhdessä kohtaa pilataan", Hopia kirjoittaa.

Tutkimusprofessorin mukaan peruna voidaan pilata esimerkiksi säilyttämällä sitä liian valoisassa. Hän huomauttaa, että monissa kaupoissa perunoita on ollut myynnissä isoissa avonaisissa laatikoissa, joissa ne altistuivat pitkään kaupan keinovalolle.

"Vaikka valo ei välttämättä ole kovin voimakasta, se oli kuitenkin selvästi saanut mukuloissa aikaan vihertymistä", Hopia kertoo havainnoistaan.

Vihertyminen johtuu solaniinin ja muiden glukoalkaloidien muodostumisesta mukuloissa. Hopia korostaa, että glykoalkaloidit ovat paitsi myrkyllisiä, myös kitkerän karvaita maultaan.

Tutkimusprofessori arvioi, että perunan kohtelu kaupoissa vaikuttaa tuhansien suomalaisten haluun käyttää sitä ruuanlaitossa.

"Kyllä harmittaa tuo perunoiden huono kohtelu kaupoissa!" hän kirjoittaa.

Hopian blogikirjoituksen pääset lukemaan tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT:n Riitta Mustonen palkittiin suomalaisen ruokakulttuuriin eteen tekemästään työstä

Grillit nostettu esiin – poikkeustila aiheutti piikin grillituotteiden kysyntään

Ruokavirasto jyrähtää: Elintarvikkeiden markkinoiminen koronaviruksen ehkäisyyn tai sen hoitoon pitää lopettaa välittömästi

Maksamakkarajäätelöä ja katkoviivat makkaroihin – näin kuluttajia vedettiin nenästä aprillipäivänä