Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä
2 isoa vuokaleipää
Ainekset
- 1 l piimää
- 50 g hiivaa
- 3 dl tummaa siirappia
- 1 rkl suolaa
- (2 dl puolukoita)
- 3 dl kauraleseitä
- 3 dl mämmi-leipämallasta
- 3 dl karkeita ruisjauhoja
- noin 1 l vehnäjauhoja
Voiteluun
- 1/2 dl vettä
- 1/2 dl tummaa siirappia
Valmistusohje
Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää loput aineet puuhaarukalla sekoittaen. Lisää halutessasi jäisiä puolukoita rouhittuna. Sekoita taikina hyvin, mutta älä vaivaa liikaa. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Voitele huolella kaksi pitkänomaista (2 l) leipävuokaa tai kolme (1,3 l) kertakäyttövuokaa. Ripottele pohjalle ja reunoille mämmi-leipämallasta. Jaa taikina vuokiin. Taikinaa tulee vuoan puoleen väliin.
Anna kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, noin pari tuntia. Paista leipiä uunin alaosassa aluksi 175 asteessa 1 1/2 tuntia. Voitele leipien pinta siirappivedellä. Peitä leivät kevyesti alumiinifoliolla. Kypsennä vielä noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja kumoa leivät. Maku on parhaimmillaan 1–2 päivän kuluttua. Säilytä leipä jääkaapissa.
Osaston luetuimmat
- Lidliltä raju alekampanja: Viiden euron alekuponki ostoksiin lähes koko joulukuulle
- Tämä perunalisuke valmistuu supernopeasti pakasteperunamuusista
- Tässä on vuoden punaviini – ”Enemmän kuin hintansa arvoinen” Bordeaux’n huippuviini sopii hyvin myös jouluruoalle
- Paraisten piparkakut
- Kamupakin perustajille 100 000 euron Sininen pallo –ympäristöpalkinto
- Parsakaalisosekeitto
- Tässä ohje ihanaan imellettyyn perunalaatikkoon