Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä on suosittu joululeivonnainen. Ruismaltaista hienoksi jauhettu mämmi-leipämallas on omiaan tähän leipätaikinaan. Taikina saa jäädä löysäksi eikä sitä vaivata mallaslimpun tavoin. Mallaslimppuun sopivat hyvin rouheiset kaljamaltaat tai kaljan valmistuksesta jäänyt mäski. Maltaan makeutta lisätään ja korostetaan tummalla siirapilla, sillä saaristolaisleipä saa olla melko makea. Se sopii joulupöytään yhtä hyvin graavikalan kuin juuston seuraan.
Maltaisen makea saaristolaisleipä saa tekeytyä ainakin vuorokauden paistamisen jälkeen.
Maltaisen makea saaristolaisleipä saa tekeytyä ainakin vuorokauden paistamisen jälkeen. Kuva: Jaana Kankaanpää

Saaristolaisleipä

2 isoa vuokaleipää

Ainekset

  • 1 l piimää
  • 50 g hiivaa
  • 3 dl tummaa siirappia
  • 1 rkl suolaa
  • (2 dl puolukoita)
  • 3 dl kauraleseitä
  • 3 dl mämmi-leipämallasta
  • 3 dl karkeita ruisjauhoja
  • noin 1 l vehnäjauhoja

Voiteluun

  • 1/2 dl vettä
  • 1/2 dl tummaa siirappia

Valmistusohje

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää loput aineet puuhaarukalla sekoittaen. Lisää halutessasi jäisiä puolukoita rouhittuna. Sekoita taikina hyvin, mutta älä vaivaa liikaa. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Voitele huolella kaksi pitkänomaista (2 l) leipävuokaa tai kolme (1,3 l) kertakäyttövuokaa. Ripottele pohjalle ja reunoille mämmi-leipämallasta. Jaa taikina vuokiin. Taikinaa tulee vuoan puoleen väliin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Anna kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, noin pari tuntia. Paista leipiä uunin alaosassa aluksi 175 asteessa 1 1/2 tuntia. Voitele leipien pinta siirappivedellä. Peitä leivät kevyesti alumiinifoliolla. Kypsennä vielä noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja kumoa leivät. Maku on parhaimmillaan 1–2 päivän kuluttua. Säilytä leipä jääkaapissa.