Ruoka

Elintarvikealaa valvotaan kunnissa vaihtelevasti

Elintarvikevalvonnan laatu ja tehokkuus vaihtelevat huomattavasti eri kuntien ja kuntayhtymien välillä. Osa yksiköistä hoitaa valvontaa mallikkaasti, osa ei täytä edes lainsäädännön minimivaatimuksia, käy ilmi tänään julkistettavasta selvityksestä.
Kari Salonen
Kati Vesala ja Oskari Tähkäpää pakkasivat tomaattista kinkkujuustokastiketta asiakkaille Rykmentinpuiston keskuskeittiössä Hyrylässä, kun Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen elintarviketarkastaja Tuula Ylönen (valkoisessa takissa) suoritti torstaina elintarvikevalvonnan perustarkastusta Alue-esimies Sari Keihäs ja keittiöesimies Merja Peiponen (Ylösen vas. puolella) esittelivät keittiötä.

Vapaaehtoisessa selvityksessä oli mukana 20 Suomen elintarvikevalvontaa tekevästä noin 70 yksiköstä.

”Todella hyvin valvonnan hoitavia yksiköitä oli selvityksessä vain muutamia. Selvästi korjattavaa löytyi joka kolmannesta yksiköstä”, kertoo erikoiseläinlääkäri Outi Lepistö tutkimuksen tehneestä Envirovetista.

Suurinta hajonta oli valvottaviin yrityksiin tehtävien tarkastusten määrissä. Moni yksikkö ei saavuttanut valtakunnallisia suosituksia eikä edes omia tavoitteita.

Yrityksiä pitäisi tarkistaa kartoitettujen riskien perusteella. Selvitys kuitenkin osoitti, että monin paikoin kunnissa riskinarviointi oli tekemättä ja yritykset tarkastettiin kaikki yhtä usein.

”Yrittäjien pitäisi pystyä omalla toiminnallaan vaikuttamaan tarkastusten määrään ja niistä aiheutuviin kustannuksiin. Valvontamaksut ovat pienille yrityksille merkittävä menoerä”, Lepistö sanoo.

Puutteellinen ohjeistus on syynä tulkintaeroihin jopa yksiköiden sisällä. Sama yritys voi saada tarkastuksen tuloksena joko leveän hymynaaman tai korjauskehotuksen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keitätkö mökillä uudet perunat järvivedessä? Katso syy, miksi asiantuntijan mukaan niin ei kannattaisi tehdä

Alkoholittoman oluen myynti kasvanut huimasti – hellekesä sai suomalaiset litkimään myös pullovesiä

Moni korvaa aamupalan kahvilla – niin ei kannattaisi tehdä, koska aamupalassa piilee tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita

Rantaterassilla pitää saada kalapurilainen