Ruoka

EU lisäämässä pakkoa ruuan alkuperämerkintöihin – kuluttajat haluavat parempaa informaatiota

Kuluttajien kiinnostus ruuan alkuperään voi tuoda elintarvikkeisiin nykyistä enemmän pakollisia merkintöjä raaka-aineista.
Riitta Ryynänen
Mikään laki ei kiellä lisätiedon jakamista. Esimerkiksi leikkeletiskien kilohintalapuista kuluttaja mieluusti katsoisi valmistajan ja maan lisäksi myös raaka-aineen alkuperän.

EU:ssa on suunnitteilla asetus elintarvikkeiden pääainesosan alkuperämaan ilmoittamisesta 1.4.2019 alkaen, kertoo ylitarkastaja Tuulikki Lehto Evirasta.

Osa EU-maista, kuten Ranska, on jo ottamassa asiassa etukenoa eli on kansallisesti säätänyt ilmoittamisesta elintarvikkeen pääainesosana käytetyn lihan sekä maidon ja ainesosana käytetyn maidon osalta.

”Myös maan lippujen käytöstä ruuan markkinoinnissa on keskusteltu”, Lehto lisää.

Pakollisia alkuperäsäännöksiä on nykyään esimerkiksi naudanlihalle ja naudanlihatuotteille sekä sian-, siipikarjan, lampaan- ja vuohenlihalle, hedelmille ja vihanneksille, kalalle ja hunajalle.

Pakkauksessa on mainittava myös vastuussa oleva elintarvikealan toimija: joko valmistaja, valmistuttaja, pakkaaja tai EU:ssa toimiva myyjä.

Tuo tarjoaa kuluttajalle joskus hyvin vähäistä informaatiota, kuten pakkauksessa, jossa voi olla ehkä vain yrityksen logo kuluttajapalvelunumeron kera ja sekin hyvin pienellä präntillä.

Alkuperämaan ilmoittaminen on pakollista myös, jos on epäilystä, että kuluttaja tulee harhaanjohdetuksi elintarvikkeen alkuperämaasta. Harhaanjohtavia merkintöjä voivat olla esimerkiksi toimijan nimi, logo, kuva, lippu tai viiri.

Tällöin oikea alkuperämaa tai -alue ilmoitettava on niin selvästi, ettei sekaannuksen vaaraa synny.

Ulkomailla valmistettuja tuotteitahan myydään paljon juuri suomalaisilla nimillä, lipuilla ja maisemilla. Suosituksena tuolloin on, että alkuperämerkintä sijoitettaisiin parhaiten erottuvaan paikkaan, kuten pakkauksen etusivulle. Tuo sijoittelu ei kuitenkaan läheskään aina toteudu.

Laki ei ylipäätään kiellä lisätietojen antamista. Siksi ihmetyttää, ettei ruokakaupoissa näe esimerkiksi leikkeletiskien kilohintalapuissa aina tuotteiden valmistusmaata eikä varsinkaan raaka-aineen alkuperää.

Lue myös:

Lidl myy hevosenpaistia Valmistettu Suomessa -merkillä – liha Amerikoista

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"

Huippukokki visioi, miten maaseutu elvytetään: ”Jos minulla olisi maatila, kasvattaisin siellä voikukanjuurta ja takiaisenjuurta”

Söin täällä: Muusi ei ollutkaan liisteriä Teboililla

Asuntomessuilla syödään kotimaista broileria ja ruotsalaisia lihapullia