Ruoka

Geenimuuntelusta vapaalla Naapurin Maalaiskanalla jo kymmenesosa Suomen broilermarkkinasta

Pohjoismaiseen Scandi Standard -konserniin kuuluva Kronfågel pyrkii Suomen siipikarjamarkkinan vahvaksi kolmoseksi.
Markku Vuorikari
Naapurin Maalaiskanan broilerit kasvavat yhdeksällä tilalla Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Kronfågel toimii Naapurin Maalaiskana -tuotemerkillä Suomessa. Maalaiskana on kolmessa vuodessa haukannut siipikarjamarkkinoista kymmenen prosenttia ja maajohtaja Mikko Karellin mukaan markkinaosuus on kasvussa edelleen.

Kantar TNS:n tuoreimman lihabarometrin mukaan Suomessa tuotettiin viime vuonna 121 miljoonaa kiloa broilerinlihaa. Broilerinlihan kulutus kasvaa noin 10 prosentin vauhdilla. Samaan aikaan sianlihan kulutus on pysynyt ennallaan ja naudanlihan vähentynyt.

Karellin mielestä siipikarjamarkkina on laadullisesti alikehittynyt. Naapurin Maalaiskana korostaa, että kanan ruokinta näkyy sen laadussa ja siksi lintujen ruuasta kolme neljäsosaa on kotimaista kauraa ja vehnää ja loput kotimaista härkäpapua ja lisäksi gmo-vapaata soijaa.

"Olemme luomun lisäksi ainoa geenimuuntelusta vapaan kananlihan tuottaja Suomessa", Karell mainitsee.

Kronfågelin tuotteet leikataan ja pakataan Liedossa. Yhtiö työllistää noin 150 henkeä ja sen liikevaihto oli viime vuonna 18,5 miljoonaa euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miltä maistuu Häme? Maatiloja ja ruoka-alan toimijoita kannustetaan mukaan lähiruokatapahtumaan

Kaurajuomayhtiö Oatly vastaa saamiinsa moitteisiin: "Emme aio muuttaa markkinointiamme"

Oatly sai huomautuksen hyvän tavan vastaisesta markkinoinnistaan: "Lapsiin suunnatussa mainonnassa hyödynnettiin lasten kokemattomuutta ja herkkäuskoisuutta"

Ruotsalaiset innostuivat juomaan kotimaisia viinejä – viiniköynnöksiä istutettiin ennätysmäärä