Ruoka

Geenimuuntelusta vapaalla Naapurin Maalaiskanalla jo kymmenesosa Suomen broilermarkkinasta

Pohjoismaiseen Scandi Standard -konserniin kuuluva Kronfågel pyrkii Suomen siipikarjamarkkinan vahvaksi kolmoseksi.
Markku Vuorikari
Naapurin Maalaiskanan broilerit kasvavat yhdeksällä tilalla Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Kronfågel toimii Naapurin Maalaiskana -tuotemerkillä Suomessa. Maalaiskana on kolmessa vuodessa haukannut siipikarjamarkkinoista kymmenen prosenttia ja maajohtaja Mikko Karellin mukaan markkinaosuus on kasvussa edelleen.

Kantar TNS:n tuoreimman lihabarometrin mukaan Suomessa tuotettiin viime vuonna 121 miljoonaa kiloa broilerinlihaa. Broilerinlihan kulutus kasvaa noin 10 prosentin vauhdilla. Samaan aikaan sianlihan kulutus on pysynyt ennallaan ja naudanlihan vähentynyt.

Karellin mielestä siipikarjamarkkina on laadullisesti alikehittynyt. Naapurin Maalaiskana korostaa, että kanan ruokinta näkyy sen laadussa ja siksi lintujen ruuasta kolme neljäsosaa on kotimaista kauraa ja vehnää ja loput kotimaista härkäpapua ja lisäksi gmo-vapaata soijaa.

"Olemme luomun lisäksi ainoa geenimuuntelusta vapaan kananlihan tuottaja Suomessa", Karell mainitsee.

Kronfågelin tuotteet leikataan ja pakataan Liedossa. Yhtiö työllistää noin 150 henkeä ja sen liikevaihto oli viime vuonna 18,5 miljoonaa euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: Sinappijäätelöä pihvin päällä ja risotossa kokonainen kantarelli – Kuopion Kuzina yllättää yhdistelmillään

Vuoden 2021 kukkien ja kasvituotevihannesten laatutuottajien palkinnot on jaettu – tunnustukset menivät Nurmijärvelle ja Laitilaan

Kotimainen pizzajauho, alkuvehnästä tehty riisin korvaaja sekä mysli, jonka pakkaukselle on suunniteltu monta elämää – luomutuotekisassa taas hienot voittajat

Suomalaisten suosikkiomena on saapunut kauppoihin – kotimaista omenaa ei tarvitse kuoria, sillä sitä ei ole käsitelty säilöntäaineilla tai erilaisilla pintavahoilla