Ruoka

Härkis haastaa nyhtökauran: Tätä kasvisproteiinia riittää kaikille

Suomalainen härkäpapu-uutuus Härkis on vegaaninen vaihtoehto jauhelihalle.
Riitta Mustonen
Härkis on kypsä tuote, joka vaatii vain kuumennuksen. Tässä annoksessa sitä on sekä pastakastikkeessa että salaatissa.

Paistetun jauhelihan näköinen tuote kipataan rasiasta pannulle. Se ei tirise eikä juuri tuoksukaan, mutta sopivasti maustamalla siitä syntyy niin pastakastike kuin kaalilaatikko. Oiva vaihtoehto kasvissyöjälle ja lisäksi kotimainen, toisin kuin esimerkiksi soijasta tehty tofu.

Härkis-nimisen tuotteen tuo markkinoille Verso Food, jonka toimintaperiaatteena on toimitusjohtaja Tarja Ollilan mukaan maailmanparantaminen.

"Halusimme tehdä suomalaisista raaka-aineista ravitsemuksellisesti tasapainoista ruokaa", Ollila perustelee.

Härkis iskee samaan rakoon kuin nyhtökaura eli tarjoaa vaihtoehdon niille, jotka haluavat vähentää punaisen lihan syöntiä tai korvata tuontisoijan kotimaisella tuotteella.

Siinä missä nyhtökauraa on markkinoitu niukkuudella, Härkistä luvataan riittävän jokaiselle haluavalle ympäri Suomen syyskuun alusta lähtien.

Verso Food kehitti Härkistä kolme vuotta. Siinä on 57 prosenttia härkäpapua ja lisäksi esimerkiksi herneproteiinia, rypsiöljyä ja paahdettua sipuliuutetta. Härkäpapu on suomalaista, mutta herneproteiini tulee Euroopasta – sitä ei Ollilan mukaan valmisteta Suomessa.

Härkis muistuttaa ulkonäöltään ja rakenteeltaan jauhelihaa.

"Yhä useampi kuluttaja haluaa vähentää punaisen lihan syöntiä, mutta moni meistä ei halua siirtyä ulkomaiseen soijaan. Tähän tarpeeseen aloimme kehittää ekologista kotimaista vaihtoehtoa. Ratkaisu löytyi kotimaisesta härkäpavusta", Ollila iloitsee.

Lue lisää:

Kesko tuo kasvisvaihtoehdot liha- ja maitohyllyn väliin: “Monissa 'lihankorvaajissa' on enemmän proteiinia kuin lihassa”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Etelä-Korean koirarakas presidentti ehdottaa koiranlihan syömisen kieltämistä

Video: Omenamehun tekoon löytyi näppärä apu, kun yli 80-vuotiaan käsivoimat loppuivat – näin toimii hydraulinen prässi mehun puristuksessa

Söin täällä: Hangossa on turvasatama, jonka kala kohottaa mieltä

Aamiaisista tuli Lapland Hotelsin hittituote: "Meillä on pohjoisessa maailman parhaat raaka-aineet"