Ruoka

HS: Kasvisten käyttö kasvoi huikeasti

Satokausiajattelu ja monipuolistunut kasvisten käyttö vaikuttavat kauppaketjujen mukaan terveelliseen suuntaukseen.
Jaana Kankaanpää
Kaalien käyttö on monipuolistunut. Kukkivat kaalit valittiin myös vuoden vihannekseksi.

Suomalaiset ostivat viime vuonna pelkästään S-ryhmän kaupoista yli kaksi kiloa enemmän vihanneksia ja hedelmiä henkeä kohden, uutisoi Helsingin Sanomat maanantaina.

Myös K-kaupoissa ja Lidleissä on koettu vastaava kasvisinto.

”Viime vuosi oli hyvä vuosi. Kasvisten myynnin kehitys oli selvästi muuta kehitystä parempaa”, sanoo HS:lle hedelmien ja vihannesten ostojohtaja Kenneth Forsman Keskon päivittäistavaratoimialalta.

Kauppaketjuissa arvioidaan, että useita vuosia nousua tehnyt satokausiajattelu löi viime vuonna läpi ruuanlaitossa. MT uutisoi asiasta jo viime viikolla.

Esimerkiksi S-ryhmän ja yksityisen yrittäjän kehittämässä Satokausikalenterissa esitellään kullekin kuukaudelle parhaat kasvisvalinnat sekä Suomesta että ulkomailta. Valinnoissa otetaan huomioon alkuperämaan satokausi, hiilijalanjälki ja edullisuus.

Vastaavaa kampanjointia harjoittaa myös Lidl.

Forsman muistuttaa, että menekin kasvun takana on kaikkineen monipuolistunut kasvisten käyttö.

Aiemmin eksoottisina pidetyistä kasviksista on tullut perustuotteita, joita myydään suuria määriä. K-kaupoissa näitä ovat esimerkiksi bataatti, sokerimaissi ja persimoni-hedelmä.

S-ryhmän kaupoissa eniten myyntiä kasvattivat esimerkiksi lehtikaali, 180 prosenttia, persimoni 150 prosentti ja palsternakka 50 prosenttia. Lokakuussa kurpitsojen myynti peräti 13-kertaistui lyhyeksi ajaksi.

HS:n uutinen

Muokattu kuvatekstiä: lehtikaali puuttui kuvasta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sokerilimun lipittäminen ei kannata – tutkimus: Vaihda se kahviin tai teehen, niin vähennät diabetesriskiäsi

Lähes joka toiselle suomalaiselle maistuu arkiaamuna puuro – nuoret syövät puuronsa marjojen kanssa, vanhempien lisukesuosikki on voi

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"