Ruoka

Hunajan aitoutta ei voi testata kotioloissa – katso videolta kuinka huonosti polttotesti toimii

Kotitesteillä yritetään usein selvittää, onko hunajaan lisätty sokeria. Siihen tarvitaan kuitenkin laboratoriotesti.
Jaana Kankaanpää
Hunajan alkuperän väärennökset ovat EU:n alueella suurempi ongelma kuin sokerin lisääminen, mehiläishoitajat painottavat.

Verkossa kiertää vinkkejä hunajan aitouden testaamiseen. Mitään keinoa hunajan mahdollisten sokerilisäysten selvittämiseen kotioloissa ei kuitenkaan ole, muistuttaa Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry.

Vinkeiksi neuvotaan esimerkiksi: "Sekoita hunajaan jodia, tiputa hunajaa veteen, sekoita hunajaa ja etikkaa" tai "Kasta tulitikun pää hunajassa ja koeta sitten sytyttää se normaalisti: Jos se syttyy, hunaja on aitoa ja puhdasta".

SML:n kuluttajaneuvoja Mari Koistinen tyrmää vinkit.

"Jos hunajan mahdollisten sokerilisäysten selvittäminen olisi niin yksinkertaista, kuin nettivinkit väittävät, niin tuskin niitä väärennöksiä edes tehtäisiin. Näiden virheellisten juttujen tausta näyttää olevan Yhdysvalloissa, jossa esimerkiksi hunajan käsittely on hyvin erilaista kuin Suomessa."

Riski sille, että Suomesta ostettu hunaja sisältäisi sokerilisäyksiä, on Koistisen mukaan hyvin pieni. Eviran kartoituksessa reilu vuosi sitten niitä ei löydetty yhtään.

"EU-tasolla ongelma toki on olemassa: selvityksen mukaan ainakin kuusi prosenttia EU:ssa myytävistä hunajista voi olla jotain muuta kuin sataprosenttista hunajaa", Koistinen kertoo.

Välillä kuluttajat epäilevät sokeria lisätyn esimerkiksi, kun hunaja kiteytyy. Mahdollinen rakeisuus on Koistisen mukaan kuitenkin osa hunajan tavallista käyttäytymistä.

Sokerilisäysten todistaminen vaatiikin aina laboratoriotestit.

Suurempi ongelma ovat alkuperään liittyvät väärennökset: joko hunajan väitetty alkuperämaa tai hunajan mesikasvit ovat todellisuudessa toiset kuin mitä pakkaukseen on merkitty. Eviran selvityksessä joidenkin Suomessa myytyjen hunajien alkuperämaa oli muu kuin pakkauksessa ilmoitettu. Kaikki suomalaisiksi ilmoitetut olivat kuitenkin suomalaisia hunajia.

Kuluttajan on hyvin vaikeaa tunnistaa myöskään maantieteellisiä alkuperäväärennöksiä. Hunajat voivat Suomessakin olla sekä maultaan, rakenteeltaan että ulkonäöltään hyvin erilaisia sen mukaan, minkä kasvin mettä mehiläiset ovat pääasiassa keränneet.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaisten maidontuottajien omistama Valio käyttää lihapyöryköissään kotimaisen sijaan uusiseelantilaista lampaanlihaa: "Volyymi on vähäinen ja saatavuus epäsäännöllistä"

Hyvinkääläinen Crafters valittiin Suomen parhaaksi olutravintolaksi

Jännittääkö kalan ostaminen? Näillä vinkeillä kalakauppa onnistuu

Tutkija kannustaa kauppoja myymään leipää nykyistä halvemmalla: "Voitaisiin varmistaa, että tuotteet saadaan kaupaksi"