Ruoka

Ihanat voileipäkakut lihasta, kalasta ja kasviksista – näillä resepteillä onnistut juhlatarjoilussa

Voileipäkakkuihin saa vaihtelua kokoamalla ne eri muotoon: neliöksi, kukkakimpuksi tai vaikka perhoseksi.
Kinkkuvoileipäkakku on perinteisen suorakaiteen muotoinen.

Voileipäkakun ei tarvitse olla perinteisen suorakaiteen muotoinen. Itä-Hämeen marttojen kotitalousasiantuntijan neuvoilla marttojen voileipäkakkukurssilla Lahdessa kakuista taiteiltiin myös neliö, kukkakimppu ja perhonen.

Tuoreilla yrteillä kakkujen koristelu on helppoa, mutta se täytyy tehdä vasta juuri ennen tarjoilua, etteivät yrtit nuukahda.

Jos haluat kakuista gluteenittomia, käytä gluteenitonta leipää.

Kinkkuvoileipäkakku

500 g tummaa vuokaleipäviipaletta

400g vaaleaa vuokaleipäviipaletta (isopaahto)

lihalientä kostutukseen

Täyte 1

1 suolakurkku

1 rs tuorejuustoa, esimerkiksi ruohosipuli (200g)

1 dl hienonnettuna kevätsipulin varsia, purjoa tai ruohosipulia

250 g palvikinkkua

Hienonna kinkku, kevätsipuli ja suolakurkku. Sekoita ne tuorejuuston joukkoon. (Notkista tarvittaessa lihaliemellä, maidolla tai muulla nesteellä.)

Täyte 2

1 rs italiansalaattia (400 g)

1 kinkkupasteijaputkilo (125 g)

Kuorrutus

1 tlk (150 g) crème fraîchea

200 g sulatejuustoa

Päälle

ohuen ohutta saunapalvikinkkua

kirsikkatomaatteja

ruohosipulia, persiljaa

paprikaa

kurkkua yms.

Leikkaa leipäviipaleista reunat pois. Levitä tummia leipäviipaleita suorakaiteen muotoiseksi ja kostuta.

Pursota puolet kinkkutahnasta leipien päälle ja levitä. Levitä sen jälkeen puolet italiansalaatista tahnan päälle.

Asettele vaaleita leipäviipaleita tasainen kerros ja kostuta.

Levitä päälle puolet kinkkutäytteestä.

Lado tummia leipäviipaleita, kostuta ja levitä loput kinkkutahnat ja italiansalaatit päälle.

Levitä vaaleita leipäviipaleita tasainen kerros ja kostuta.

Levitä loput kinkkutäytteestä.

Levitä lopuksi viimeinen kerros tummia leipäviipaleita ja kostuta.

Kääri kakku leivinpaperin ja muovin sisään ja anna kostua yön yli. Tai voit pakastaa sen ja ottaa vuorokausi ennen juhlia sulamaan ja kuorruttaa vasta sitten.

Kuorrutusta varten sekoita sähkövatkaimella keskenään ranskankerma ja sulatejuusto. Levitä kuorrutus kakun pinnalle ja reunoille ja tasoita lastalla tai veitsellä.

Peitä sivut ruohosipulilla, persiljalla, vehnänorailla yms. ja koristele päältä oman mielen mukaan.

Vinkki: Aseta koristeyrtit kakun sivulla pystyyn, niin kakun leikkaaminen on helpompaa.

Savulohivoileipäkakku

1 l paksua jogurttia (turkkilaista tai kreikkalaista)

1½ dl majoneesia

6 kananmunaa, kovaksi keitettyjä

2 keitettyä perunaa

3 valkosipulinkynttä

suolaa ja sitruunapippuria

1 rkl persiljaa hienonnettuna

1 sipuli

200 g savulohta

200 g katkarapuja

pala kurkkua

1 nippu tilliä

400 g paahtoleipää tai muuta vaaleaa leipää

noin 200 g tummaa vuokaleipää viipaleina reunat poistettuna

Peruna-kurkkutäyte

Sekoita 2 dl jogurtin joukkoon hienonnettu sipuli, pieniksi kuutioidut perunat, 3 valkosipulinkynttä murskana ja kurkut todella pieninä kuutioina sekä 1 rkl persiljaa. Mausta suolalla ja sitruunapippurilla.

Savulohitäyte

Sekoita keskenään 200 g savulohta, 100 g katkarapuja, 3 hienonnettua kananmunaa, 3 dl jogurttia ja 2 rkl majoneesia sekä 2 rkl tilliä.

Päällyste

4–5 dl:aan jogurttia sekoitetaan 3 rkl majoneesia ja 2 rkl hienonnettua tilliä.

Vuoraa pyöreä kakkuvuoka kelmulla. Laita pohjaksi kerros vaaleaa leipää, kostuta ja levitä päälle puolet savulohitäytteestä.

Laita päälle kerros tummaa leipää, kostuta ja päällystä peruna-kurkkutäytteellä. Seuraavaksi kerros vaaleaa leipää, kostuta ja päällystä lopulla savulohitäytteellä. Viimeiseksi kerros vaaleaa leipää. Kostuta.

Laita pinnalle kelmua ja kevyt paino päälle, anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Kumoa kakku vuoasta ja poista kelmu. Puolita kakku keskeltä ja käännä puolikkaat perhosen siiviksi.

Sekoita päällysteen aineet keskenään. Levitä päällyste tasaisesti kakun päälle ja reunoille.

Koristele kakku kananmunaviipaleilla, katkaravuilla, tillillä, kurkulla, kirsikkatomaateilla yms.

Kreikkalainen broilerikakku

20 grahampaahtoleipäviipaletta

Kostutus

1 ½ dl kasvis- tai kanalientä

Broileri-fetatäyte

500 g kypsää broileria

1 rkl öljyä

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

½ tl suolaa

150 g ranskankermaa

100 g rahkaa tai pehmeää raejuustoa

100 g fetajuustoa

50 g aurinkokuivattuja tomaatteja

1 pieni hienonnettu punasipuli

Tsatsikitäyte

200 g turkkilaista jogurttia

2 dl kurkkua kuutioituna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 dl hienonnettua minttua

suolaa, mustapippuria

Kuorrutus ja koristelu

180 g yrttituorejuustoa

100 g jogurttia

Koristeluun

broileria, fetajuustoa, herneenversoja, kirsikkatomaattia, kurkkukuutioita, oliiveja, ohuita punasipuliviipaleita

Pilko broileri pieniksi paloiksi, jätä muutama isompi pala koristeluun. Mausta suolalla ja valkosipulilla.

Sekoita hienonnettu broileri ranskankerman ja rahkan joukkoon. Murustele joukkoon feta ja hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit sekä punasipuli. Sekoita kevyesti.

Valmista tsatsiki. Kuutioi kurkku aivan pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki tzatsikitäytteen aineet keskenään.

Leikkaa leipäviipaleista pois reunat mahdollisimman ohuesti.

Levitä tarjoiluvadille 4 leipäviipaletta tiiviisti kiinni toisiinsa. Kostuta leivät pullasudin avulla kasvisliemellä ja levitä päälle puolet broileri-fetatäytteestä.

Levitä täytteen päälle toinen leipäkerros, kostuta ja levitä tsatsikitäyte.

Levitä vielä yksi kerros leipää ja loput broileri-fetatäytteestä. Levitä päällimmäinen leipäkerros, kostuta.

Suojaa kelmulla, aseta kevyt paino päälle ja anna tiivistyä seuraavaan päivään.

Kuorruta tuorejuusto-jugurttilevitteellä.

Koristele reunat herneenversoilla ja ripottele päälle muut koristeet rennosti ja kevyesti.

Vinkki: Kakusta syntyy kasvisversio, kun jätät broilerin pois.

Punajuuri-fetavoileipäkakku

15–20 palaa vaaleaa leipää

5–8 palaa tummaa leipää

Kostutukseen

1 dl kasvislientä

Punajuuritäyte

300 g keitettyä punajuurta

180 g tuorejuustoa

1 valkosipulinkynsi puristettuna

1 tl hunajaa

ripaus mustapippuria

½ tl suolaa

Fetajuustotäyte

150 g fetajuustoa

1 dl paksua jugurttia tai rahkaa

1 tl timjamia

2 tl sitruunamehua

mustapippuria, (suolaa)

Kuorrutus

1 dl paksua jugurttia

180 g tuorejuustoa

0,5 dl majoneesia

Koristelu

punajuurilastuja (juuressipsejä)

fetajuustoa kuutioina

kirsikkatomaatteja

rucolaa, basilikaa

ruohosipulia varreksi

Keitä punajuuret kypsiksi, anna jäähtyä hetki. Kuori punajuuret ja leikkaa lohkoiksi. Soseuta sauvasekoittimella.

Lisää jäähtyneen punajuurisoseen joukkoon tuorejuusto, puristettu valkosipuli ja mausteet. Sekoita ja tarkista maku.

Valmista toinen täyte sekoittamalla murskattu fetajuusto ja jugurtti. Mausta timjamilla, sitruunalla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi ja tarkista suola.

Vuoraa pyöreä kulho tuorekelmulla, jotta kakku on helpompi irrottaa kulhosta.

Leikkaa leivistä ohuelti reunat pois ja asettele kerros leipää kulhon pohjalle. Kostuta kevyesti, sillä täytteet ovat aika kosteita.

Lisää punajuuritäytettä puolet ensimmäiseen kerrokseen ja aseta päälle toinen kerros leipää. Kostuta.

Lisää fetajuustotäyte ja tummaleipäkerros. Kostuta huolellisesti päältä.

Lisää loppu punajuuritäyte ja viimeinen leipäkerros. Kostuta.

Peitä pinta kelmulla, laita kevyt paino päälle ja nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi, mielellään yön yli.

Ota kakku kulhosta. Notkista tuorejuustoa vatkaamalla jugurtti ja majoneesi sekaan. Päällystä kakku. Koristele pinta ja tee ruohosipulipuntista rusetti ja varsi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalainen Jymy-jäätelö myyntiin 330 marketissa Saksassa ja Itävallassa

Grillaatko nuotiolla? Olet huipputrendikäs – luolamiesgrillaus on tämän vuoden juttu

Salarakas on vuoden paras grillimakkara

Vihreät kokoustavat härkislasagnen ja soijapihvien voimalla