Ruoka

Ikuisuuskysymys: kylmä- vai kuivakaappi? Näin säilytät kananmunia oikein

Ruoka 07.03.2017

Oikein säilytetty muna säilyy yli kuukauden. Yhdysvalloissa kananmunille annetaan ennen myyntiä kloorikäsittely.


Jaana Kankaanpää
Suomessa salmonellan saamisen riski kananmunista on lähes olematon: munan voi syödä vaikka raakana.

Arkinen ikuisuuskysymys: laitatko kananmunat jääkaappiin vai huoneenlämpöön pöydälle?

MT:n toimituksessa suositaan kumpaakin tapaa.

Kaupassa kananmunia ei yleensä säilytetä kylmässä, mutta kotona ne voivat päätyä jääkaapin hyllylle.

Jääkaappi ei ole kananmunille paras säilytyspaikka. Siipikarjaliitosta siteerataan elintarviketurvallisuusvirasto Eviran virkailijana toiminutta Sirpa Ali-Yrkköä, jonka mukaan optimaalisin lämpötila kananmunille on 12–14 astetta. Kotijääkaapin suositeltava lämpötila taas on 2–6 astetta.

Paras paikka kananmunille olisi vanhanaikainen kylmäkomero tai viileä huone. Lämpötilan vaihtelut heikentävät kananmunien säilyvyyttä, joten munia ei kannata seisottaa pöydällä ja siirtää sitten takaisin jääkaappiin.

Kananmunan säilyvyysajaksi lasketaan 28 päivää muninnasta. Ehjä ja oikein säilytetty muna säilyy pidempäänkin.

Kananmuna tulisi säilyttää tylppä, eli leveämpi pää ylöspäin. Tylpässä päässä on ilmatasku, mistä kosteus haihtuu ja ilma vaihtuu.

Jos munaa säilyttää tylppä pää alaspäin, ilmatasku täyttyy ja pilaantumiselle herkempi keltuainen voi sekoittua valkuaiseen.

Huonoin paikka kananmunille on jääkaapin ovi: munat hölksyvät ja lämpötila vaihtelee, kun ovea avataan.

Yhdysvalloissa kananmunien säilytyspaikka on lähes poikkeuksetta jääkaappi. Se johtuu siitä, että kananmunat on lain mukaan pakko pestä ennen myyntiä.

Munien pesu kuitenkin tuhoaa kananmunan luontaisen suojan taudinaiheuttajia vastaan. Kananmunan ulkoisin kerros, kutikula, estää mikrobien ja veden pääsyn munaan.

Laki koskee yli 3 000 kanan tiloja. Munat voidaan pestä saippualla, entsyymien avulla tai kloorilla, kertoo The New York Times.

Taustalla on salmonella. Yhdysvaltalaisen terveysjärjestö CDC:n arvion mukaan salmonella aiheuttaa vuosittain Yhdysvalloissa 1,2 miljoonaa sairastapausta, joista 450 johtaa kuolemaan. Suurimmassa riskiryhmässä ovat alle 5-vuotiaat lapset. Osa tuottajista rokottaa kanojaan salmonellaa vastaan, mutta rokotteen tehoa on pidetty kiistanalaisena.

Suomessa salmonellatartunnat ovat ennaltaehkäisyyn painottuvan torjunnan ansiosta harvinaisia.

Ulkomaalaisia vieraita voikin halutessaan shokeerata syömällä kananmunansa raakana.

Suomessa A-luokan kananmunia ei saa pestä. Likaisia kananmunia voidaan pestä, mutta silloin niistä tulee B-luokan munia, joista tehdään kananmunajalosteita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit