Ruoka

Intohimo houkuttelisi ruokamatkailijan Suomeen - Elo-säätiön johtaja uskoo yhteistyön voimaan

Savuahvenet, lämmin nisu ja kesän ensimmäiset maitoperunat voinokareella höystettynä, Elo-säätiön johtaja Seija Kurunmäki luettelee lapsuutensa parhaita ruokamuistoja.
Sanne Katainen
Johtaja Seija Kurunmäen mieluisiin ruokamuistoihin kuuluu kuppi kaakaota Fazerin kahvilassa Helsingin Kluuvissa.

Ruokamatkailua on jäänyt muun ruokaan liittyvän edistämistyön varjoon, sanoo Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö Eloa johtava Seija Kurunmäki.

”Syöjien saaminen tänne on mahdollisuus antaa heille elämys, jota ei voi pakata pussiin."

Elämys rakentuu yksinkertaisten tuoreiden raaka-aineiden ja ainutlaatuisen luontomme varaan. Toteutuakseen elämys tarvitsee "koottua intohimoa, yhteinen Suomi-kuva ja innostava tarina, joka on totta. Asioita, joista jokainen voi olla ylpeä.”

Elo-säätiön tehtävä on koota ruokakulttuurin tekijät ja näkijät saman pöydän ääreen. Yksin se ei halua eikä yrityskumppanuuksista kerättävän rahoituksen turvin edes pysty ruokamatkailua kehittämään

Yhteistyö, yhdessä tekeminen ja toimeen tarttuminen vilahtavat Kurunmäen puheessa tämän tästä.

Esimerkki yhteistyön onnistumisesta on säätiön vetämä Syödään yhdessä -teemavuosi, joka juhlistaa itsenäisen Suomen 100-vuotissyntymäpäiviä.

Ruokamatkailun puolesta Kurunmäki iloitsee siitä, että Helsingissä tammikuussa järjestettäville matkamessuille tulee ensimmäisen kerran oma osasto ruokamatkailulle.

Messuille osallistuu ulkomaalaisia matkanjärjestäjiä, joille Suomea myydään ruokamaana. Viime vuonna Ruotsin osastolla tarjottiin lämpimiä kanelipullia. Joko tänä vuonna Suomen osastolta leijuu aidon karjalanpiirakan tuoksu?

Seijan Kurunmäen haastattelu kokonaisuudessaan perjantain 2.9. MT:stä.

Lue myös

Suomella ei ole omaa kansallisruokaa - ehdota suosikkiasi äänestyksessä

Ruokakulttuuripalkinnot villiruualle, tislaamolle ja ruokahallille

Mitä kuuluu RuokaKalevalaan? Kansallisherkkuja kootaan arkistoon

Aiheeseen liittyvät artikkelit

HS: Herneproteiinin markkinat käyvät niin kuumina, että tuotteesta on tullut hirveä pula

Vadelma on pitänyt kuluneesta kesästä – marjoja riittää säilöttäväksi

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"

Huippukokki visioi, miten maaseutu elvytetään: ”Jos minulla olisi maatila, kasvattaisin siellä voikukanjuurta ja takiaisenjuurta”