Ruoka

Irlantilainen tutkimus: Juustonsyönti ei lihota, rasvattomia maitotuotteita käyttävät syövät myös enemmän hiilihydraatteja

Ruoka 18.03.2017

Maitotuotteiden runsas kulutus on yhteydessä alhaisempaan painoindeksiin, kehon alhaisempaan rasvaprosenttiin, pienempään vyötärön ympärykseen ja matalampaan veren paineeseen.


Jaana Kankaanpää
Juuston runsaskaan syönti ei näyttäisi kohottavan veren kolesterolitasoja.

Juustoa runsaasti syövät irlantilaiset eivät kärsi veren korkeista LDL-kolesterolitasoista sen enempää kuin ne, jotka syövät juustoa vähän. University College Dublinin tutkimuksen mukaan maitotuotteiden runsas kulutus oli yhteydessä alhaisempaan painoindeksiin, kehon alhaisempaan rasvaprosenttiin, pienempään vyötärön ympärykseen ja matalampaan veren paineeseen.

Tutkijat huomasivat myös, että kuluttajat, jotka syövät runsaasti rasvattomia maitotuotteita ja jogurtteja, söivät enemmän hiilihydraatteja kuin vertailuryhmä. Yllättävää oli, että vähärasvaisia tuotteita suosivilla oli korkeammat kolesterolitasot.

Tulokset ovat kiinnostavia, koska aikaisemmin on ajateltu, että juustonkin sisältämän kovan rasvan syöminen korottaa veren kolesterolitasoja. Tämän tutkimuksen tulosten kanssa samansuuntaisia tutkimustuloksia on saatu kuitenkin muuallakin.

Veren korkeat LDL-kolesterolitasot ovat riski sydänkohtauksille ja erilaisille halvauksille. 10 000 irlantilaista kuolee niihin joka vuosi.

Asiasta uutisoi ensin Yle: Irlantilaistutkimus: Juuston suurkulutus ei lihota eikä nosta veren kolesterolitasoa

University College Dublin: Eating lots of cheese does not raise cholesterol, Irish study shows

Aiheeseen liittyvät artikkelit