Ruoka

Joka neljäs lisää kasvisten syöntiä – joskus liharuuasta ehkä erikoisruokavalio

Neljäsosa suomalaisista sanoo syövänsä enemmän kasviksia nyt kuin pari vuotta sitten. Lähes sama määrä uskoo lisäävänsä kasvisten syöntiä.
Jaana Kankaanpää
Kun kasvisruokavalio yleistyy, sitä ei enää tarvitse ilmoittaa erikoisruokavaliona. Kuvassa kasvispiirakka.

Hyvin harva suomalainen on yksinomaan kasvissyöjä eli täysin vegaani. Mutta peräti 63 prosenttia sanoo valitsevansa illalliselle joskus kasvisruokaa. Norjalaisista ja tanskalaisista yli puolet pitäytyy illallisella aina lihassa tai kalassa.

Tiedot käyvät ilmi Kantar TNS:n tutkimuksesta, johon vastasi noin tuhat aikuista neljästä Pohjoismaasta.

Tutkimuksessa ilmeni myös, että kasvisruokaa syövät olivat muita hoikempia. Se ei välttämättä johdu ruokavaliosta, vaan että kasvisruuan syöjät ovat muita kiinnostuneempia terveydestään.

Ympäristöjärjestö WWF:n lihaoppaassa kehotetaan vähentämään lihansyöntiä ja lisäämään kasviksia ja kalaa.

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm pitää suositusta oikean suuntaisena, mutta hänen mukaansa syyt ovat enemmän ympäristöön kuin terveyteen liittyviä.

"Me emme ole mikään valtava lihansyöjäkansa. Kulutus on kuitenkin korkeampaa kuin suositeltu 500 grammaa punaista lihaa viikossa. Erityisesti miesten pitäisi vähentää lihan syömistä."

Fogelholm huomauttaa, että jos lihan kulutuksen vähentäminen kohdistettaisiin kokonaan tuontilihaan, niin kotimaisen lihan kulutusta ei välttämättä tarvitsisi edes leikata. "Kotimainen liha on yleensäkin parempaa kuin brasilialainen. Se olisi hyvä valinta. Mutta on seuraava askel, miten suositus toteutetaan."

Fogelholm arvelee, että lihan kulutus tulee vähenemään erityisesti ekologisten ja eettisten syiden takia, ei terveydellisten, ja muutos on hidas.

"Liha korvautuu kasviksilla. Meillä on jo paljon sopivia tuotteita, ja kun kasvissyönnistä tulee sosiaalisesti hyväksytympää, niin se yleistyy."

Sitä ravitsemusprofessori ei osaa sanoa, siirtyvätkö ihmiset punaisesta lihasta siipikarjaan ja kalaan.

"Siinä vaiheessa, kun lihansyönti pitää ilmoittaa erikoisruokavaliona, ollaan jo pitkällä."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

S-ryhmä aloitti ruuan halpuutuksen Virossa – pääpaino virolaisissa tuotteissa, mutta joukossa myös "joitain suomalaisia"

K-ryhmä vetää jälleen kananmunia myynnistä salmonellariskin vuoksi

Söin täällä: Kalaravintola Kotkassa vietti koko kesän kestäviä meripäiviä, mutta korona karkotti talven kävijät

Valtaosa suomalaisesta naudanlihasta tuotetaan maitotiloilla – tunnetko yleisimmät liharodut?