Ruoka

Kahvikansalle kelpo idea: Porot sienien kasvatusalustaksi jääkaappiviljelmään

Kahvinporoissa on paljon ravintoa sienille. Osterivinokasta on helppo viljellä, ja satoa saa ympäri vuoden.
Markku Vuorikari
Stéphane Poirié ja Chris Holtslag rohkaisevat suomalaisia osterivinokkaiden viljelyyn. Helppoa ja maukasta!

Suomalaiset ovat tunnetusti kovia kahvinjuojia. Kahvinporot kannattaisi hyötykäyttää edelleen: sienien kasvatukseen kotona. Puruissa on nimittäin runsaasti ravintoa sienten hyödynnettäväksi.

Kiertotalousyritys Helsieni Oy arvioi, että suomalaisissa kahvinporoissa voitaisiin tuottaa 25 000 tonnia osterivinokkaita joka vuosi.

Teollisuusekologi Chris Holtslag kertoo, että maukasta osterivinokasta on helppo viljellä.

"Se pitää monenlaisesta alustasta ja kasvaa hyvin kahvinporoissa”, Holtslag toteaa.

Helsieni Oy:n takana on nuori hollantilais-ranskalais-suomalainen tiimi. Holtslag löysi idean yritykseen Hollannin Rotterdamista, jossa vanhan uimalan sienikasvattamo oli saanut suurta julkisuutta. Hän ehdotti yhteistyötä tuotantoinsinööriksi kouluttautuneelle Stéphane Poiriélle, jolla on pieni luomutila Karjaalla. Pian joukkoon liittyi myös kierrätystalouden asiantuntija Sini Ilmonen.

Yhdessä kolmikko kävi Hollannissa saamassa oppia sienten kaupunkiviljelyyn. Nyt Helsingissä toimiva Helsieni myy sienirihmastoa ja valmiita aloituspaketteja sienten kasvatukseen, pitää kursseja ja kehittää kierrätystarvikkeista valmistettavia kasvatuskaappeja.

Helsieni järjestää marraskuussa kursseja myös viljelijöille, jotka ovat kiinnostuneet sienenkasvatuksesta laajemmin. Prosessi teollisessa tuotannossa on sama kuin kotiviljelyssä.

Näin kasvatat sieniä kotona

1. Valmista kasvualusta. Revi suodatinpussi kosteine kahvinporoineen muoviseen laatikkoon, jonka kyljessä on reikä. Alustaa voi kuohkeuttaa lisäämällä seokseen hiukan kauran akanoita, olkisilppua tai kahvinpavun kuoria. Muista hygieenisyys ja keitä sekoituslusikka.

2. Sekoita kahvinporoihin puoli pussillista sienirihmastoa. Sulje laatikko muovikannella, jossa on reikä tuuletusta varten, ja laita laatikko pimeään. Laatikon sivussa ja kannessa olevat reiät kannattaa pitää peitettynä hengittävällä teipillä, kunnes sienet alkavat kasvaa.

3. Kun sienet ovat käyttäneet kaiken ravinnon, seos muuttuu valkeaksi, jolloin lisätään uusi suodatinpussillinen kahvinporoja. Sieniä syötetään kahvinporoilla noin kuukauden ajan yli 20 asteen lämmössä. Jos sieniä nousee jo tässä vaiheessa, et ole syöttänyt niitä tarpeeksi.

4. Kuukauden kuluttua siirrä laatikko alle 20 asteeseen ja lisää rihmaston kosteutta suihkuttelemalla. Valaise kylmäsävyisellä valolla. Noin kahden viikon kuluttua voit odottaa satoa.

5. Viljelyä helpottaa kasvatuskaappi. Vanhaan jääkaappiin on asennettu tietokoneen tuuletin, kosteuttaja poistoletkuineen, kosteutta kestävä valaisin, lämpö- ja kosteusmittarit sekä ajastimet. Tuuletus ja kosteus ohjataan reiästä alhaalta, poistoilmaaukko porataan ylhäälle.

Tarkemmat ohjeet ja lisätietoa: helsieni.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

S-marketissa kasviproteiinit lymyävät pekonit-kyltin alla – tuotesijoittelu hämmentää osaa kuluttajista, S-ryhmä lupaa parantaa kasvistuotteiden erottuvuutta

Ville Haapasalo yllätti itsensäkin: täysin ummikosta tuli vuodessa hatsapuri-leipuri – "Niin huima vauhti, että välillä pelottaa!"

Korona-aikana globaali viininkulutus laski alimmalle tasolleen liki 20 vuoteen

Ruokakaupan uusi tulokas herättää kiinnostusta tavarantoimittajissa – "Olemme tietenkin pelkkänä korvana tässä asiassa"