Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ruoka

Kalmari vaatii elintarvikevalvonnan uudelleen arviointia

Maaseudun Tulevaisuus selvitti kebablihojen alkuperää. Ravintoloiden vastaukset olivat tyrmistyttäviä, sanoo keskustan kansanedustaja Anne Kalmari.
Markku Vuorikari
Kebab pitakebab annos

Kalmari vaatii keskitettyä valvontaa ja resursseja tulliin. Pelkät kauppojen tai ravintoloiden pistokokeet eivät hänen mukaansa riitä takaamaan ruokaturvaa kuluttajalle. Toimenpiteitä alkuperämerkintöjen eteenpäin viemiseksi on nopeutettava.

Maaseudun Tulevaisuuden selvitykseen vastanneista ravintoloista jotkut eivät pystyneet sanomaan mistä maasta liha tulee ja yksi ei edes tiennyt mitä eläintä liha on. Kaksi ravintolaa antoi virheellistä tietoa. Tilanne on Kalmarin mielestä käsittämätön.

”Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tarkastajia riittää ja silti meillä voi ulkomaisen lihan kohdalla käydä näin. Miksi?”

Suomalaista pienelintarvikeyrittäjää valvotaan suurennuslasin kanssa kohtuuttomasti. Valvontamaksut voivat nousta jopa yli kolmeen tuhanteen euroon vuodessa. Se on pienyrittäjän liikevaihdosta melkoinen osuus.

Samaan aikaan ulkomainen tarkastamaton liha virtaa vapaasti elintarvikkeeksi. Kerran EU markkinoille päästyään liha liikkuu vapaasti EU:n sisällä. ”Tiedämme, että valvonta esimerkiksi Kreikassa ei ole samanlaista kuin meillä. Ja niinpä markkinoillemme voi päästä hyvinkin epämääräistä tavaraa.”

Hallitusohjelmassa on sitouduttu eduskunnan hyväksymän Suomen kansallisen ruokastrategian toteuttamiseen, tavoitteena on kaksinkertaistaa Suomen elintarviketalouden arvo vuoteen 2030 mennessä. Tästä huolimatta hallitus heikentää kotimaisen ruuantuotannon edellytyksiä leikkaamalla maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalta 110 miljoonaa euroa vuoteen 2015 mennessä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vaali-illan jännitykseen ja juhlintaan sopii ateria, johon kootaan alkukesän herkkuja

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa

Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen

Onko elintarvikkeiden tuonti todella välttämätöntä? Näin MTK:n toiminnanjohtaja kommentoi