Ruoka

Kananmunaa puuroon ja kiisseliin

Ruoka 20.11.2013

Ikäihmiset saavat ravinnostaan liian vähän valkuaisaineita. Munakunta on kehittänyt proteiinin saantia parantavia ruokaohjeita sairaaloille, vanhainkodeille ja hoitolaitoksille.


Jaana Kankaanpää
Baltialainen keittiö, punajuuri, peruna, kananmuna, tumma maltainen leipä, ruoka.

”Virhe- ja aliravitsemus on yleistä vanhainkodeissa ja sairaaloissa”, sanoo tuotepäällikkö Ari Hietanen Munakunnasta.

Munakunta ja Lahden Ateria tutkivat viime vuonna kananmunaproteiinin lisäämistä ikäihmisten ravintoon. Osoittautui, että proteiinin lisäys aterioihin esti ravitsemustilan heikkenemisen, kun samaan aikaan vertailuryhmän ravitsemustila heikkeni.

Kananmunaproteiinia lisättiin muun muassa puuroon, peruna- ja juuresmuusiin, sosekeittoihin ja kiisseleihin.

”Tuotiin proteiinia niihin ruokiin, missä sitä ei luontaisesti ole. Riittävän proteiinilisän saaminen aterioihin on ammattilaisillekin haastavaa, mutta kokeessa se onnistui”, Hietanen kertoo. Tutkimuksessa syntyneitä reseptejä jäi myös käyttöön.

Iäkäs tarvitsee enemmän proteiinia

Työikäisille proteiinin saantisuositus on 0,8 grammaa kehonpainokiloa kohti vuorokaudessa, mutta lihaskadon estämiseksi iäkkäät tarvitsevat proteiinia 1,2–2,0 grammaa.

Lähes joka kolmas vanhainkodissa asuva kärsii aliravitsemuksesta. Kotona asuvien muistisairaiden keskuudessa tehdyt tutkimukset osoittavat samaa, keskeisten ravintoaineiden saanti on suurella osalla alle suositusten.

”Riittävä proteiinin saanti auttaa ylläpitämään luuston hyvää kuntoa, sydän- ja verisuoniterveyttä sekä solujen uusiutumista, mikä auttaa muun muassa haavojen parantumisessa”, sanoo emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä .

Muistisairaus, dementia, heikentynyt toimintakyky, nielemisvaikeudet ja ummetus ovat tavallisia virhe- ja aliravitsemusta selittäviä tekijöitä. Merkitystä on myös välipalojen puutteella tai niiden syömättömyydellä sekä sillä, että iäkäs syö vain puolet tai vähemmän tarjotuista aterioista.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT