Ruoka

Kansanedustajat kiittelevät alkuperämerkintöjä ja vaativat kaupalta ryhtiliikettä

Ruoka 04.06.2017

"Kotimaisuus on saatava paremmin esille kaupan hyllyllä tuotteiden alkuperämerkinnöissä."


Jaana Kankaanpää
Onko tämä liha kotimaista? Kinkkupakettia pitelevät kädet kuuluvat ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle, joka MT:n pyynnöstä tutki alkuperämerkintöjä helsinkiläisessä ruokakaupassa helmikuussa.

Kolme keskustan kansanedustajaa, Pertti Hakanen, Eerikki Viljanen ja Mikko Kärnä vaativat kaupalta ja elintarvikealalta vauhtia alkuperämerkintöjen selkeyttämisessä.

Kun ruuan alkuperä ilmoitetaan nykyistä tarkemmin, kuluttajien alkuperätietoisuus ja kotimaisen ruuan arvostus kääntyisivät nousuun, kolmikko katsoo kannanotossaan.

Hakanen, Viljanen ja Kärnä muistuttavat, että tuottajat ovat jo pitkään tehneet töitä alkuperämerkintöjen selkeyttämiseksi. Nyt vastuu pitäisi olla muulla elintarvikesektorilla.

"Kotimaisuus on saatava paremmin esille kaupan hyllyllä tuotteiden alkuperämerkinnöissä. Kuluttajat ovat hyvin perillä siitä, millaisia seurauksia ostopäätöksillä on."

Maa- ja metsätalousministeriön asetus muutti kesäkuun alussa pakolliseksi Suomessa valmistettujen liha- ja maitotuotteiden ainesosien alkuperän merkitsemisen. Valmistajilla on nyt kuuden kuukauden siirtymäaika asetuksen vaatimien merkintöjen toteuttamiseksi.

Hakanen, Viljanen ja Kärnä tekivät eduskunnassa viime vuoden toukokuussa toimenpidealoitteen ruuan alkuperämerkintöjen selkeyttämisestä. Aloitteen allekirjoitti 108 kansanedustajaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit