Ruoka

Kobe-härkä olikin naapurin nauta – näin ruoka houkuttaa rikollisia

Parempi hinta tekee elintarvikkeesta houkuttavan väärennöskohteen. Erityisen huolestuttava tilanne on Intiassa.
Jaana Kankaanpää
Juustoista väärennetyin on – ainakin Yhdysvalloissa – parmesaani. Tavoiteltu rakenne saadaan sekoittamalla huokeampaan juustoon selluloosaa.

Ruoka liikkuu rajojen yli ennätysmäiseen tahtiin. Elintarvikkeisiin liittyvät huijaukset ovatkin monille rikollisjärjestöille houkuttavaa liiketoimintaa.

”Ruuan hinnannousu ja kaupan kansainvälistyminen lisäävät järjestäytyneen rikollisuuden mahdollisuuksia”, arvioi maaliskuussa Europolin väärennöksiin erikoistuneen yksikön johtaja Chris Vansteenkiste.

Tuolloin Interpolin ja Europolin ratsiassa jäi kiinni ennätysmäärä väärennettyjä elintarvikkeita. 57 maata kattaneessa operaatiossa takavarikoitiin yhteensä 10 000 tonnia väärennettyä ruokaa.

EU:n tulliviranomaisten haaviin jäi vuonna 2015 noin viisi miljoonaa tuoteväärennöstä enemmän kuin edellisenä vuonna. Suurin osa haltuunotetuista tavaroista oli savukkeita. Beninistä tuotiin paljon elintarvikkeita, kun taas väärennettyjen alkoholijuomien tärkein lähde oli Meksiko ja muiden juomien Marokko.

Yhdysvalloissa heinäkuussa julkaistu teos Real Food Fake Food nosti ruokahuijaukset otsikoihin Uudella mantereella. Esimerkiksi legendaarista kobe-härkää toimitetaan Japanista vain kolmeen yhdysvaltalaisravintolaan, mutta silti tyyris ruokalaji roikkuu monien ravintoloiden listalla.

Suurin yksittäinen väärennetty ruoka-aines Yhdysvalloissa on kirjan mukaan kala, tarkemmin sanottuna punanapsija.

”Jos ostat punanapsijaa, ostat yleensä halvempaa torpedoahventa”, sanoo kirjan kirjoittaja Larry Olmsted Times-lehdelle. Raskaana olevien naisten kohdalla Yhdysvaltain ruokaturvallisuusvirasto FDA on nostanut torpedoahvenen kiellettyjen ruoka-ainesten listalle, koska se sisältää usein elohopeaa.

Kiina tunnetaan maitojauheskandaalistaan, mutta ruokahuijausten ykköspaikasta taistelee myös Intia.

Kaksi viikkoa sitten Youtubeen ladattu video Intiasta on kerännyt miljoonia katsojia. Siinä viljelijät näyttävät, kuinka kasvikset saa näyttämään tuoreilta. Hedelmiä käsitellään esimerkiksi silikonipohjaisilla liuoksilla.

Intian kuluttajaministeriön mukaan viidennes vuosina 2014–2015 testatuista elintarvikenäytteistä ei vastannut lain edellyttämää turvallisuustasoa.

Intian terveysministeri Jagat Prakash Nadda nimittikin India Today -lehdessä tilannetta erittäin huolestuttavaksi. Tutkituista elintarvikkeista löytyi muun muassa karsinogeenista sudan-väriainetta.

Kyseisellä väriaineella käsitellyt chili- ja paprikajauheet nostivat 2000-luvun alkupuolella kohun Suomessa. Suomen Tullilaboratorion tuolloin tutkimista 93 tuotteesta kahdeksan sisälsi kiellettyä sudan 1:tä.

Epäilykset heräävät myös silloin, kun alhainen sato ei näy raaka-aineen hinnassa.

Professori Chris Elliott ja tutkijatiimi Queensin yliopistosta Belfastista kiinnittivät huomiota uutisiin oreganon huonosta sadosta Intiassa ja Turkissa. Oreganon hinta pysyi kuitenkin ennallaan.

Testattuaan kasan näytteitä tutkijaryhmä havaitsi, että niistä 25 prosenttia sisälsi jotakin muuta kuin oreganoa.

Osa oreganosta korvattiin useimmiten kuivatuilla oliivin lehdillä. Oreganoa oli seoksissa noin kaksi kolmasosaa antamassa mausteelle ominaista tuoksua.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Voiko perunaa nostaa maasta vielä joulupöytään? Tutkija vastaa

Luulitko, että pakastepizza kannattaa paistaa uunin keskiosassa pellillä? Valmistaja kertoo, miten se oikeasti kannattaa tehdä

Valion Oddlygood-tuotteet eivät vielä kannattavuudellaan juhli, mutta kasvuodotukset ovat kovat

Yksi Suomen suurimmista kasvistuotteista on lihatalon käsialaa – "Liha, maito, kasvikset ja vilja eivät sulje toisiaan pois", Atrialta todetaan