Ruoka

Koodarit ja maanviljelijä yhdistivät voimansa – ruokaa kaupataan pian verkkopalvelussa suoraan tuottajilta kuluttajille

Ruoka 14.06.2016

Ruuan suoramyynti on kasvava trendi ja suuri haaste, johon tartutaan seuraavaksi tuottajille markkinoitavassa Ruokaasuomesta.fi-verkkopalvelussa.


Pentti Vänskä
Jyri ja Jenni Lemettisen pitämä Jokinotkon tila on mukana hankkeessa. Ruokaasuomesta.fi-verkkopalvelua tuottavan LähiPro Oy:n toimitusjohtaja Eero Kananen on itsekin osa-aikainen maanviljelijä.

Miten tuottaja voisi myydä ruokaa suoraan kuluttajille, pienellä vaivalla ja paremmalla katteella?

Suureen haasteeseen tartutaan Ruokaasuomesta.fi-verkkopalvelussa, jonka tavoitteena on olla lähituottajien yhteinen kauppapaikka.

Palveluun kerätään nyt mukaan tuottajia, ja laajempi markkinointi kuluttajille aloitetaan myöhemmin tämän kesän aikana.

Ruokaasuomesta.fi-palvelua kehittävän LähiPro Oy:n toimitusjohtaja Eero Kananen on osa-aikainen maanviljelijä, joka on työskennellyt myös tietojärjestelmien parissa.

Muut perustajajäsenet, Otto Laitila ja Veli-Pekka Parhiala, perustivat aiemmin web- ja mobiilisovelluksiin erikoistuneen Silmu Software Oy:n.

Laitila on myös muun muassa ollut mukana kehittämässä sähköistä kansalaisaloitepalvelua Britanniaan.

”Esimerkiksi Reko-lähiruokarenkaiden suosio kertoo, että suurta kiinnostusta lähiruokaan on. Monet palvelut ovat kuitenkin kaikille osapuolille melko työläitä”, Kananen mainitsee.

”Järjestelmässämme tuotteet ja tilaukset näkyvät yhdessä paikassa, ja maksut tulevat suoraan tuottajan omalle tilille. Hallintapaneelista tuottaja saa tarvittaessa siirrettyä kuitit omaan kirjanpitoonsa.”

Mukaan voi liittyä kuka tahansa tuottaja. ”Tarkistamme liittymisen yhteydessä, että kyseessä on rehellinen ja oikea toimija.”

Tuottaja valitsee itse toimitustavat, joita haluaa käyttää. Tuotteet voi toimittaa haluamallaan tavalla: esimerkiksi postitse, erikseen sovittujen noutopisteiden tai vaikka Reko-renkaiden kautta.

Työn alla on Postin kauppakassi-palvelun hyödyntäminen jakelussa. Käynnisteillä on myös älykonttihanke PiggyBaggy-kyytipalvelua tarjoavan Coreorient Oy:n kanssa. Älykonteissa säilytettävät tuotteet kuluttajat voisivat hakea milloin vain.

”Lähiruuan logistiikkaa on pidetty niin vaikeana asiana, ettei kukaan ole oikein uskaltanut lähteä toteuttamaan sitä”, Kananen sanoo.

”Uudet järjestelmät tuovat kuitenkin paljon mahdollisuuksia”, hän muistuttaa.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila uskoo, että palvelulle on kysyntää.

”Aika on erittäin otollinen. Suomessa on paljon kuluttajia, jotka haluavat kokeilla uutta. Kun siihen tarjotaan tekninen ympäristö, on kasassa ainekset menestystarinaan”, Marttila sanoo.

LähiPro:n osaomistaja 
Viestilehdet Oy on 
Maaseudun Tulevaisuuden kustantaja.

Myös S-ryhmä kertoo aloittavansa suoratoimituskokeilun

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT