Ruoka

Kuluttaja-lehti: Kasvirehujen kääntöpuoli – kasvatettu kala ei ole yhtä terveellistä kuin ennen

Kuluttaja-lehden mukaan kotimaisen kirjolohen ja norjalaisen kasvatuslohen terveellisten rasvahappojen pitoisuus on vähentynyt alle puoleen kymmenen vuoden takaisesta.
Jaana Kankaanpää
Kasvatettu kirjolohi ja lohi eivät ole Kuluttaja-lehden mukaan yhtä terveellisiä kuin aikaisemmin muuttuneen rasvahappokoostumuksen vuoksi.

Kaloissa oli lehden selvityksen mukaan omega-3 -rasvahappoihin kuuluvia DHA- ja EPA-rasvahappoja vähemmän kuin ennen.

Lehden mukaan pitoisuudet ovat romahtaneet, koska kaloille syötetään nykyisin yhä enemmn kasviperäistä rehua kuten soijaa, härkäpapua ja kasviöljyjä. Aiemmin rehuna oli kalaöljyä ja -jauhoa.

Muutos on toisaalta ympäristölle hyväksi, koska se vähentää painetta liikakalastukseen.

Kasvatuskala ei myöskään olisi yhtä edullista kuin nyt ilman kasvirehujen käyttöä.

Jutun kuva vaihdettu 7.12.2016 klo 10.50. Aiemmassa kuvassa esiintynyt Benella-kirjolohi on tuotettu kalapohjaisella rehulla, joka sisältää runsaasti omega3-rasvahappoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miltä maistuu Häme? Maatiloja ja ruoka-alan toimijoita kannustetaan mukaan lähiruokatapahtumaan

Kaurajuomayhtiö Oatly vastaa saamiinsa moitteisiin: "Emme aio muuttaa markkinointiamme"

Oatly sai huomautuksen hyvän tavan vastaisesta markkinoinnistaan: "Lapsiin suunnatussa mainonnassa hyödynnettiin lasten kokemattomuutta ja herkkäuskoisuutta"

Ruotsalaiset innostuivat juomaan kotimaisia viinejä – viiniköynnöksiä istutettiin ennätysmäärä