Ruoka

Kuluttajaa huijataan ostamaan ulkomaista ruokaa

Tuttujen suomalaisten tuotemerkkien takana on yhä enemmän tuontiruokaa. Elovena-murot tulevat Saksasta, Poutun lasagne Ranskasta. Elintarviketyöläisten liitto kerää listaa kuluttajia harhauttavista tuotteista.

Suomen elintarviketyöläisten liitto (SEL) kerää havaintoja kotimaisiksi pestyistä tuontielintarvikkeista. Näitä tuotteita myydään kotimaiseksi mielletyillä tuotemerkeillä.

Tunnettuja esimerkkejä ovat Turun sinappi ja Raision Elovena-kauramurot, jotka valmistetaan Saksassa.

SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen ei hyväksy kuluttajien huijaamista.

”Kuluttaja uskoo, että tuote on suomalainen, kunnes lukee pienellä präntätystä tekstistä, ettei näin olekaan. Silloin hänen valmiutensa maksaa kotimaisuudesta horjuu, eikä hän kovin montaa kertaa enää tee valintoja sillä perusteella. Teollisuus pilaa itse sen lisäarvon, joka kotimaisilla tuotteilla on.”

Yksi Kuntosen inhokkituote on Fazerin yksittäispakattu Reissumies-eväsleipä.

Kotimainen leipä kuskataan Viroon, jossa sen väliin lykätään juusto- ja kinkkusiivu. Sitten tuote tuodaan takaisin Suomeen myyntiin.

Kuntonen ei osaa arvioida, paljonko Suomesta on kadonnut työpaikkoja valmistuksen siirryttyä ulkomaille. Tiedossa on vain, että kymmenessä vuodessa SEL:n jäsenmäärä on kutistunut noin 40 000:sta 36 000:een.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tee makumatka Ahvenanmaalle – Näillä ohjeilla pääset saaren tunnelmiin kotikeittiössä

S-marketissa kasviproteiinit lymyävät pekonit-kyltin alla – tuotesijoittelu hämmentää osaa kuluttajista, S-ryhmä lupaa parantaa kasvistuotteiden erottuvuutta

Ville Haapasalo yllätti itsensäkin: täysin ummikosta tuli vuodessa hatsapuri-leipuri – "Niin huima vauhti, että välillä pelottaa!"

Korona-aikana globaali viininkulutus laski alimmalle tasolleen liki 20 vuoteen