Ruoka

Kuluttajat äimistelevät viljelijöiden mitätöntä osuutta elintarvikkeiden hinnoista – "Voisi luulla, että tuottaja saisi puolet"

Katugallupiin vastanneet arvostivat kotimaista ruokaa, mutteivät osanneet arvioida, miten viljelijän asemaa voisi parantaa.
Stiina Hovi
MTK:n laskelmat keskittyvät peruselintarvikkeisiin. Laskelmat kesän 2017 tietojen mukaan.

Ruuan hintarakenteet ovat jossain määrin tuttuja Helsingin keskustassa.

MT esitteli viidelle ohikulkijalle MTK:n keräämät tiedot seitsemän elintarvikkeen hintarakenteesta.

Laskelmien mukaan tuottaja saa keskimäärin ruisleivän hinnasta 3 prosenttia, kaurahiutaleista 9 prosenttia, perunasta 21, kananmunasta ja naudan jauhelihasta 30 sekä kevytmaidosta 39 prosenttia. Porkkanassa viljelijän ja pakkaamon yhteisosuus on 41 prosenttia.

Vastaajilta kysyttiin, olivatko he aiemmin olleet tietoisia kuluttajahinnan rahanjaosta, mitä ajatuksia se herätti tuottajan asemasta ja mitä tuottajan aseman hyväksi voisi tehdä.

Tuottajan asema sai pikakyselyssä osakseen sympatiaa. Sen sijaan arviot tuottajan aseman syistä ja sen parantamisesta vaihtelivat. Kotimaisen ruuan arvostus toistui vastauksissa.

Helsinkiläinen Merike Helmberg on pohtinut hintarakennetta silloin tällöin miehensä kanssa, mutta tarkkaa tietoa asiasta heillä ei ole ollut.

"On aika epäoikeudenmukaista, että tuottaja saa niin vähän. Voisi luulla, että tuottaja saisi hinnasta puolet tai jotain sellaista.”

Valiolla työskennellyt joensuulainen Jere Nuutinen tiesi maidon hinnan tarkkaan. Ruisleivän muutama prosentti on sen sijaan hänen mukaansa "huolestuttavan pieni". Nuutinen toivoo, että tuottajat saisivat hinnasta suuremman siivun.

”Suomalaisten pitäisi ehkä ostaa enemmän lähituotteita. Kotimaisen ruuan arvostusta pitäisi myös lisätä.”

Hintarakenne oli tuttu myös helsinkiläiselle Samuli Vaittiselle.

"Seuraan tilannetta eri uutislähteistä ja Twitterissä poliitikkojen välisestä keskustelusta.”

Vaittinen suhtautui sympaattisesti tuottajien asemaan, mutta muistuttaa myös, että maataloustuet ovat saaneet osakseen kritiikkiä. Ratkaisua tuottajien aseman parantamiseksi hän ei osaa ehdottaa.

"Ostan suomalaisia tuotteita ja lähiruokaa parhaani mukaan. En toki tiedä, miten se parantaa tilannetta.”

Ruuan hintajakoa päätyi kommentoimaan myös yksi maidon- ja lihantuottaja, Kinnulan kunnasta kotoisin oleva Tapio Pekkarinen.

”Tämähän on ihan perseestä koko systeemi.”

Hän tosin lisäsi, että tilanteeseen vaikuttaa moni asia.

”Ei tämä tilanne tietenkään eduskunnan tai minkään sellaisen vika ole. Vääristynyt kilpailu on tehnyt sen. Kyllähän se vähän ketuttaa käydä ruokaostoksilla.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Joka neljäs talous ei osta joulukinkkua lainkaan – valtaosa kinkun hankkivista haluaa kotimaisen

Fazerin kauraa hyödyntävä ksylitolitehdas on vuoden 2020 Tähtiteko

Selvitys koulujen korona-ajasta: Kouluruokailuja järjestetty laittomasti jakamalla ruokarahaa ja maskit valtaosalla hankkimatta

Löytyvätkö nämä tuotteet ostoskoristasi? K-ryhmä listasi ensi vuoden 15 nousijaa