Ruoka

Kuopio saamassa eurooppalaisen alueen gastronomisen tunnuksen

Ruoka 15.06.2017

ERG-tunnustus toisi matkailijoita, ja sen voi saada enintään kolme aluetta kerrallaan. Tälle vuodelle tunnuksen on saanut muun muassa Italian Lombardia.


Kari Salonen
Savonia-ammattikorkeakoulu on yksi tunnuksen hakijoista.

ProAgria Pohjois-Savo, Kuopion kaupunki ja Savonia ammattikorkeakoulu ovat hakeneet Kuopion alueelle eurooppalaisen alueen gastronomista tunnustusta (European Region of Gastronomy) vuodelle 2020. Hakemuskirja julkaistiin keskiviikkona, ja Kuopioon kokoontunut kansainvälinen raati suositteli Kuopiota tunnustuksen saajaksi.

Perusteluissaan yhdeksänhenkinen raati totesi muun muassa, että hakemus osoittaa sitoutumista alueen monipuoliseen ruuantuotantoon sekä yhteyden säilyttämistä paikalliseen luontoon ja perinteeseen.

Hakemuskirjassa esitellään malli Pohjois-Savon ruoka-, maatalous-, matkailu- ja kulttuurialojen laaja-alaiselle yhteistyölle. Painopisteiksi on valittu pienten ja keskisuurten yritysten tukeminen, innovaatiot, koulutus ja terveys.

Tunnustus luovutetaan lokakuussa Brysselissä.

Kansainvälinen raati vierailee Kuopiossa useissa eri kohteissa ja tutustuu muun muassa paikallista ruokaa, kulttuuria ja yrittäjiä esittelevään SATOA goes WILD -ruokafestivaaliin 16.-17.6.

European Region of Gastronomyn taustalla on eurooppalaisten alueiden ja tutkijoiden sitoutumaton ICGAT-verkosto, joka edistää ruokakulttuurin, matkailun, taiteen ja kaupunkikulttuurin yhteistyötä.

Tunnustus voidaan myöntää jopa kolmelle eurooppalaiselle alueelle samaksi vuodeksi. Tälle vuodelle tunnustuksen ovat saaneet Tanskassa Århusin, Italiassa Lombardian ja Latviassa Riga-Gaujan alueet.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT