Ruoka

Lähes taikurin suoritus: Koulun keittäjä kattaa lounaan euron aineksista

Ruoka 03.02.2016

Kouluaterian kustannuksista noin puolet kuluu raaka-aineisiin.


Ruokakulut ovat nousseet tasaisesti viime vuodet, vaikka koululaisten määrä on laskussa.

Peruskoulujen ruokailukustannukset ovat kasvaneet tasaisesti huolimatta 
oppilasmäärän laskusta.

Yhden annoksen raaka-ainekulut ovat suomalaiskouluissa keskimäärin 0,70–1,00 euroa. Koulut käyttävät ruokailuun yhteensä noin 301 miljoonaa euroa vuodessa. Kun aterian kaikki kustannukset lasketaan mukaan, yhden ruoka-annoksen hinta on noin 2,80 euroa.

Opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta kertoo, että raaka-aineiden osuus yhden annoksen kustannuksista on noin 35–50 prosenttia. Loput kustannuksista aiheutuvat muun muassa keittäjien palkoista ja ruokien kuljetuksista.

”Kun osana päivistä tehdään edullisia keittoja ja puuroja, toisena päivänä voidaan hankkia vähän kalliimpia aineksia”, kertoo Kristiinanseudun yläkoulun ja lukion emäntä Katja Hållfast. Siellä annokseen käytetään ruhtinaalliset 1,08 euroa.

Kaikille ei kouluruoka edelleenkään maistu. Hållfastin koulussa ruokahävikkiä seurataan jatkuvasti. Suurin hävikki syntyy päivinä, jolloin tarjoillaan broileripataa ja riisiä: lähes viisi kiloa.

Tällä viikolla vietetään koulujen sanomalehtiviikkoa. MT:n välissä ilmestyy keskiviikkona Lande-liite, jonka tekoon ovat osallistuneet myös koululaiset.

Aiheeseen liittyvät artikkelit