Ruoka

Lähiruuan suoramyynti kiihtyy Facebookin Reko-renkaissa

Tuottajien ja kuluttajien lähiruokarenkaat vauhdittavat suoramyyntiä ennätystahtiin. Tammisaaren jakelupaikalla ihasteltiin viime viikolla satokauden uutuuksia ja tuoretta luomujauhelihaa.
Ville-Petteri Määttä
Cindy Nyblom on jauhelihaostoksilla. Hyvästä menekistä iloitsee Nybyn emolehmätilan luomutuotteita myyvä Julia Astrada.

Hyväntuulisia asiakkaita parveilee pakettiautojen ympärillä. Tuottajat nostelevat takaluukuista esille valmiiksi nimettyjä paperikasseja ja pakkauksia.

Meneillään on Reko-lähiruokarenkaan jokaviikkoinen jakelutapahtuma ammattikorkeakoulun parkkipaikalla Raaseporin Tammisaaressa.

Tarjolla on suoraan lihanleikkaamosta kiikutettua jauhelihaa, riistamakkaraa, maatilan makkaraa, kantarelleja, mustikoita, kauden kasviksia, lähivesien kalaa ja rapuja sekä leivonnaisia.

”Täältä saa kaiken niin tuoreena ilman välikäsiä, että sitä on vaikea sanoin kuvailla”, sanoo Nina Andersin monta paperikassia kainalossaan.

Marketien tarjouksista hänellä ei ole mitään hyvää sanottavaa.

”En laita jalkaani mihinkään K- enkä S-kauppaan. Tarjoukset eivät ole mitään tarjouksia, vaan niillä vain yritetään saada ihmisiä kauppaan. Minusta se on huijausta.”

Bitte Westerlund tuli hakemaan jauhelihaa raakapihvien valmistusta varten. Tarjolla oli ensimmäistä kertaa Nybyn emolehmätilalla käyskentelevän simmental-rodun lihaa.

”Tiedän mistä liha tulee ja se on varmasti tuoretta. Raha ei mene mainoksiin, tukkuun eikä kauppaan”, Westerlund perustelee.

Nybyn luomutilalta myydään tavallisesti kymmenen kilon paketteja kotiin kuljetettuina. ”Meille oli tänään sopiva hetki myydä tilauksista ylijääneet lihat täällä, kun kuorma tuli lihanleikkaamosta”, Julia Astrada kertoo.

Astrada kommentoi jakelutapahtumaa seuraavana päivänä ruokablogissaan: ”Päivä oli menestys kaikin puolin. Lihat saatiin kaikki myytyä ja ostin ihania lähituotettuja, myrkyttömiä vihanneksia, kantarelleja, rapuja ja munia.”

Holmqvistin puutarhalla on hyviä kokemuksia renkaan toiminnasta. ”Tämä on vähän niin tori, mutta ilman epätietoisuutta siitä, meneekö tavara kaupaksi vai ei”, Carolina Holmqvist sanoo.

Lähiruokarenkaiden liikevaihto kipuaa tänä vuonna noin 7–8 miljoonaan euroon, idean isänä tunnettu luomuviljelijä Thomas Snellman arvioi. Suoramyynnin arvo on käytännössä merkittävästi suurempi, koska monet tuottajat kauppaavat lähiruokaa myös maatilamyymälöissä.

Tällä hetkellä kauppaa käydään 60 lähiruokarenkaassa eri puolilla maata. Renkaisiin liittyy Snellmanin mukaan joka kuukausi 7 000–8 000 uutta jäsentä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luulitko, että pakastepizza kannattaa paistaa uunin keskiosassa pellillä? Valmistaja kertoo, miten se oikeasti kannattaa tehdä

Valion Oddlygood-tuotteet eivät vielä kannattavuudellaan juhli, mutta kasvuodotukset ovat kovat

Yksi Suomen suurimmista kasvistuotteista on lihatalon käsialaa – "Liha, maito, kasvikset ja vilja eivät sulje toisiaan pois", Atrialta todetaan

Keskustan kansanedustaja Kärnä: "Me suomalaiset syömme liikaa lihaa – sitä tulisi syödä vähemmän, mutta laadukkaampaa, eettisempää ja ekologisempaa"