Ruoka

Lihaton lokakuu kerää tuhatpäin osallistujia

Ruoka 24.09.2013

Lihaton lokakuu on nousemassa netti-ilmiöksi. Facebookissa kuukauden kestävään lihattomaan ruokavalioon on sitoutunut jo 8 500 ihmistä ja määrä kasvaa kohisten.


Kimmo Haimi

Lihaton lokakuu on TV:stä tutun Madventures- ja Docventures-kaksikon Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin alulle panema tempaus. Se liittyy huomenna TV2:n Docventures-sarjassa kello 22.05 nähtävään dokumenttiin Food Inc. (2008), joka lupaa paljastaa ruokateollisuuden epämiellyttävät salat.

”Lopeta lihansyönti tai vähennä sitä merkittävästi lokakuun ajan. Haasta kaverisi mukaan. Vertaistukiryhmä sykkii somessa 24/7”, kannustetaan Facebookissa.

Tähän mennessä Lihattoman lokakuun joukoissa seisoo jo 8 500 ihmistä. Kaksikon laskujen mukaan se tarkoittaa 52 000 säästynyttä teuraslihakiloa. Arvio perustuu tilastoihin, joiden mukaan suomalainen pisteli poskeensa viime vuonna keskimäärin 78 kiloa lihaa. Moisen lihamäärän tuotantoon kuluu 550 000 litraa vettä.

Kuukauden lihaton kuukausi säästää siten henkeä kohti keskimäärin 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä.

Lihan syöminen ”lähtenyt lapasesta”

Lihaton Lokakuu sai alkunsa, kun Docventuresin studiovieras, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius haastoi makkaransyöjä Riku Rantalan kuukauden lihattomaan ruokavalioon.

”On myönnettävä, että suomalaisten lihanmässytys on lähtenyt lapasesta: fläskiä hammitaan enemmän kuin koskaan. Vähemmälläkin pärjää ja on pärjätty. Terveydelliset haitat ovat myös merkittäviä: esimerkiksi syöpäjärjestöjen mukaan terveellinen määrä olisi korkeintaan 300 grammaa lihaa viikossa, kun suomalaiset kiskovat 200 grammaa päivässä!”, tapahtuman Facebook-sivuilla päivitellään.

Tapahtuman Facebook-sivut ovat https://www.facebook.com

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT