Ruoka

Marttojen toripiirakoihin ei kyllästytä

Joensuun torista ei voi puhua ilman torikahviloita eikä varsinkaan ilman Marttojen piirakkapajaa. Yli 20 vuoden ajan talkoomartat ovat paistaneet karjalaisia perinneherkkuja turistien silmien edessä.
Lari Lievonen
Kiteen Puhoksesta ovat aktiiviset martat matkanneet torille talkoilemaan piirakoita. Työn touhussa ovat vasemmalta Virva Neuvonen, Eila Turunen ja Maila Malinen.

Tänä kesänä Joensuun torilla on tarjolla ennätysmäärin eksoottisia ruokakojuja. Tarjolla on ainakin kiinalaista, vietnamilaista, kreikkalaista ja unkarilaista ruokaa ‑ mutta on myös yksi joka pysyy ja pitää pintansa.

Se on karjalaisten oma karjalanpiirakka, jota Pohjois-Karjalan martat paistavat talkoilla sadoittain, joskus jopa tuhat kappaletta, jokaisena toriaamuna.

Eri marttayhdistyksillä on pitkät perinteet matkustaa viiden hengen porukalla maakunnista kaupunkipäivää viettämään. Motiivina ei ole raha, vaan mukava yhdessä olo ystävien kanssa.

"Opin täällä itsekin piirakanpaistoa, koska kotona en juuri näitä tee", Puhoksen marttojen hallituksessa toimiva Helena Suvanto sanoo.

Hänen mielestään piirakkareissut ovat joka kesä olleet hauskoja, ja talkooporukka saadaan kokoon hyvissä ajoin kevättalvella.

Munavoi kruunaa

"Ensin turistit tarkkailevat meitä lasin läpi ja uskaltautuvat sitten ovelle kyselemään", hymyilee Eila Turunen, Puhoksen martta hänkin.

Turunen arvelee käyneensä torilla ainakin 15 kesänä.

"Ongelmana on se, mistä saisimme nuoria mukaan talkoisiin. Kyllä heitä jäseniksi onneksi tulee, ja marttojen toiminta on monipuolista ja houkuttelevaa. Tänä kesänä olemme jo perehtyneet esimerkiksi villiyrtteihin", Turunen kertoo samalla, kun kaulii piirakkataikinasta ohuita piirakkapohjia.

Ulkopuolella väki nautiskelee uuninlämpöisiä piirakoita paksulla munavoikerroksella päällystettyinä.

"Joka kesä käydään piirakkakahvilla useamman kerran. Kyllä nämä joka kerta ovat perinteisen makuisia, siis oikein hyviä", Jorma ja Ritva Kuosmanen vakuuttavat.

He ovat helsinkiläisiä, jotka viihtyvät koko kesäkauden mökillään Polvijärvellä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miltä maistuu Häme? Maatiloja ja ruoka-alan toimijoita kannustetaan mukaan lähiruokatapahtumaan

Kaurajuomayhtiö Oatly vastaa saamiinsa moitteisiin: "Emme aio muuttaa markkinointiamme"

Ruotsalaiset innostuivat juomaan kotimaisia viinejä – viiniköynnöksiä istutettiin ennätysmäärä

Kuinka hyvin tunnet Suomen erilaiset villiyrtit? Testaa tietosi visalla!