Ruoka

Maut säilöön isoäidin keittiön opeilla

Ruoka 29.11.2013

Kemiönsaaren työpajoissa on sanottu kiitos ei e-koodeille ja opeteltu säilömään makuja käsityönä isoäidin keittiön tapaan. ”Me halusimme siirtää Ruotsissa suuren suosion saaneen koulutuksen tänne Suomeen”, hankepäällikkö Margot Wikström kertoo.


Kari Salonen
Mathantverk-koulutusta Kemiössä.

Lähes vuoden mittaiseen koulutukseen hakeutui reilu parikymmentä tuottajaa ja pienyrittäjää eri puolilta rannikkoa, muutamat Pohjanmaalta asti.

Työpajoissa kehitettiin uusia tuotteita marjoista, hedelmistä, vihanneksista ja viljasta.

Paikalliset maut ja matkailu muodostavat etenkin saariston maatiloille entistä houkuttelevamman keinon pysyä elinkelpoisina.

Hankepäällikkö Margot Wikströmin oli helppo lähteä vetämään koulutushanketta. Hän on päätoiminen marjanviljelijä, joka oli jo aiemmin käynyt Ruotsin Jämtlandissa toimivan Eldrimnerin kurssilla.

Elintarvikehygienian hyvä hallinta on Wikströmin mukaan tärkeimpiä asioita, kun hyllyltä aletaan putsata pois tuttuja säilöntäaineita.

”Nyt meillä on ketsuppia, paholaishilloa ja marmeladia”, kasvihuoneyrittäjä Diana Kinos Dragsfjärdistä iloitsee.

”On tärkeä saada ihmiset nauttimaan enemmän meidän luonnostamme ja sen tuotteista”, vaasalainen Anita Storm sanoo.

Kemiönsaaren kunnassa kaavaillaan jo koulutukselle jatkoa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT