Ruoka

Mitä kuuluu RuokaKalevalaan? Kansallisherkkuja kootaan arkistoon

Ruoka 21.05.2016

Martat, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja S-ryhmä tallentavat suomalaisten ruokamuistoja sähköiseen palveluun. Arkiston aarteista valmistuu myös kirja.


KUVAKAAPPAUS

RuokaKalevala.fi-palveluun halutaan jopa 100 000 suomalaisten ruokamuistoa ja kokemusta ruuasta, kertoivat perjantaina yhteistiedotteessa Marttaliitto, S-ryhmä ja alkuperäisen Kalevalan kustantaja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS).

Arkiston tavoitteena on kartoittaa, miten suomalaiset kokevat ruokakulttuurin ja miten se on muuttunut.

Elämme sormi suomalaisen ruokakulttuurin valtimolla. On hienoa, että nyt pystymme yhdessä kokoamaan yhtenäisen tarinan suomalaisten ruokakokemuksista, kuvaa hanketta Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Perjantaina avatulle sivustolle on heti kertynyt ensimmäisiä kuvia suomalaisten aamupalapöydästä, armeijan kertausharjoituksista, mökkiviikonlopun aloituksesta ja golfkentän tauolta.

Työnjako menee niin, että tarinoiden ja muistojen keräämisestä vastaa S-ryhmä. Marttaliitto auttaa tarinoiden kokoamisessa hyödyntämällä laajaa verkostoaan. SKS kustantaa muistoista kirjan sekä arkistoi keräyksen annin tutkijoiden käyttöön.

Ruoka-Kalevala on tarina suomalaisista. Sen tavoite on synnyttää tässä ajassa kokonaisvaltainen kuva siitä, mitä kaikkea suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu, toteaa SKS:n kustannusjohtaja Tero Norkola.

SOK:n kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu jatkaa, että Suomi sijaitsee idän ja lännen välissä. "Olemme erilaisten ruokakulttuurien tiivistymä. Meillä on monipuolinen ja ruokasuvaitsevainen kulttuuri. Ja siellä, missä on ruokaa, syntyy muistoja. Haluamme kutsua suomalaiset saman pöydän ääreen jakamaan muistonsa."

Omat tarinat voi syöttää ruokakalevala.fi -sivulle tai jakaa sosiaalisessa mediassa kuvin tai tekstein tunnisteilla #ruokakalevala- ja #suomiruoka.

Marianne Heikkilä vastasi MT:lle Twitterissä, että S-ryhmä ottaa vastaan tarinoita myös kirjallisessa muodossa ja kuvina.

Edelleen kampanjassa tallennetaan muistoja videoiksi. MTV:n toimittajana suomalaisille tutuksi tullut Kari Lumikero on lupautunut nykyajan Video-Lönnrotiksi. Hän kiertää Suomea ja haastattelee suomalaisia elävän kuvan keinoin.

Uutista on täydennetty 21.5. kello 13:36 tiedolla kirjallisten muistojen keräyksestä.

RuokaKalevalan verkkosivu

RuokaKalevala YouTubessa

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT