Ruoka

Miten sujuu lähetystökokilta karjalanpiirakan rypytys?

Kahdeksan Suomen ulkomaanedustuston kokkia opettelee tällä viikolla valmistamaan suomalaista ruokaa. He oppivat muun muassa, miten kokataan kotimaista, jos kaikkia raaka-aineita ei asemamaassa ole saatavana.
Markku Vuorikari

"Food diplomacy" on yhä tärkeämpi osa edustustojen työtä, jossa lähetystöjen kokeilla on näkyvä rooli. Suomen ulkomaanedustustojen kokkien perehdyttäminen täkäläiseen ruokakulttuuriin avaa lisäksi uusia ulottuvuuksia suomalaisille elintarvikeviennille, kertovat Suomi-ruokaan perehdyttävän kokkikoulutuksen järjestäjät.

Viidennen kerran järjestettävän koulutusviikon toteuttavat Hanasaaren keittiömestari Kim Palhus , ravintoloitsija ja keittiömestari Arto Rasta sekä MTK ry:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi yhdessä ulkoministeriön, maa- ja metsätalousministeriön sekä Metos Oy:n kanssa.

Kuluvan viikon ajan koulutettavana on kahdeksan Suomen ulkomaanedustustojen kokkia eri puolilta maailmaa. Mukana on ensimmäistä kertaa myös edustustojen palveluhenkilökuntaa.

”He tutustuvat myös ruoanlaittoon, mutta pääpaino on suomalaisessa muotoilussa, kattausmalleissa sekä tarjoilutavoissa ja -ideoissa”, kertoo Palhus.

Lähetystökokit tutustutetaan suomalaiseen ruokakulttuuriin sekä Suomen luonnon ja elintarvikeketjun raaka-aineisiin sekä erilaisiin ruuanvalmistustapoihin. Erityisesti kiinnitetään huomiota siihen miten valmistetaan suomalaista ruokaa, jos kaikkia raaka-aineita ei asemamaassa ole saatavana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

S-ryhmä avasi laskurin, joka kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

Suomalaiset marjat muuttuvat Ainoa Wineryssä kullaksi – ulkomailta tulleet tilaviiniyrittäjät kahmivat palkintoja

Vyötärölihavuuden ja alkoholin yhteisvaikutus on vielä luultuakin vaarallisempaa: Lihavan maksalle tuopillisesta olutta haittaa yhtä paljon kuin neljästä tuopillisesta laihan maksalle

Suomalaisen Työn Liitto puolustaa Avainlippu-merkkiään: "Esimerkiksi pelkkä tuotteen pakkaaminen ei riitä"