Ruoka

MTK: Lidlin kotimaisuusväitteet pähkähulluja

Ruoka 05.05.2016

Puheenjohtaja Juha Marttila vaatii alalle selkeitä pelisääntöjä. "Hyvä, että asia nousee esille."


Jarkko Sirkiä
Vaasan Virossa leipoma Taikaruis-leipä on Lidlin tulkinnan mukana suomalaista.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila pitää pähkähulluna ja jyrkästi tuomittavana Lidlin tulkintaa elintarvikkeiden kotimaisuudesta. Yhtiölle riittää, että tavarantoimittajan kotipaikka ja osoite ovat Suomessa.

Marttila vaatii Lidliä ja myös muita kauppaketjuja noudattamaan kotimaisuudesta yhteisesti hyväksyttyjä pelisääntöjä, jotka sisältyvät Hyvää Suomesta -merkin ja sirkkalehden vaatimuksiin.

MTK:n mukaan Lidl syyllistyy kuluttajien suoranaiseen hämäämiseen. Kuluttajat luulevat ostavansa kotimaisia tuotteita, vaikka niiden alkuperä on vallan muuta.

Samaa tekevät myös muut kauppaketjut, mutta eivät yhtä räikeästi. Tuontiruokaa puetaan kotimaisuuden kaapuun tieten tahtoen, kun yritetään hyötyä nousussa olevasta kotimaisuudesta.

Hyvänä puolena Marttila näkee sen, että suomalaisuus ja kotimaisuus koetaan niin tärkeäksi, että tällaista tehdään. "On hyvä, että asia nousee esille."

Hän vaatii alalle selkeitä pelisääntöjä. Kuluttajan tulee voida kaupassa luottaa, että kotimaisuutta lupaava pakkaus myös täyttää lupauksen eikä häntä johdeta harhaan. Samalla annetaan mahdollisuus suomalaisille tuottajille ja tuotannolle.

Lue aiempia uutisia:

Lidl alkoi siivota Suomen lippuja tuotteista

Evira katsastaa Lidlin käyttämät merkinnät

Myös virolainen leipä luokitellaan Lidlissä kotimaiseksi

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT