MTK: Lihan kulutuksesta kouhkataan turhaan - luvut kolminkertaistuvat, kun luut ja hävikki lasketaan mukaan - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ruoka

MTK: Lihan kulutuksesta kouhkataan turhaan - luvut kolminkertaistuvat, kun luut ja hävikki lasketaan mukaan

Todellisuudessa suomalainen syö vuodessa 26 eikä 77 kiloa lihaa.
Lari Lievonen
Kulutetussa lihassa luita ei ole mukana, tuotetussa on.

Suomalaiset syövät punaista lihaa ja lihavalmisteita ravitsemussuositusten mukaisesti, huomauttaa MTK. Muun muassa MTV ja Iltalehti ovat järjestön mukaan uutisissaan paisutelleet suomalaisten lihankulutuksen kolminkertaiseksi todelliseen verrattuna.

Virhe johtuu siitä, että kulutukseen on laskettu mukaan luut ja hävikki.

Tuotetuista ruhokiloista laskettuina suomalainen syö 79,4 kiloa lihaa vuodessa. Jos määrästä vähennetään luut sekä valmistuksen, teollisuuden, kaupan ja kotitalouksien hävikit, jäljelle jää 26,3 kiloa.

Se tarkoittaa 507 grammaa viikossa, mikä on vain 7 grammaa yli ravitsemussuositusten mukaisen punaisen lihan ja lihajalosteiden enimmäismäärän.

Muun muassa tanskalaiset, ranskalaiset, saksalaiset ja ruotsalaiset syövät enemmän lihaa kuin suomalaiset.

EDIT: Juttua korjattu 5.7. klo 15.49. Tuotetusta ruhokilosta laskettuna suomalainen syö 79,4 kiloa lihaa, eikä 76,9 kiloa, kuten aiemmin kerrottiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vain lihatuotteissa saa käyttää lihaan viittaavia sanoja, Ranskan laki sanoo – "makkara" ja "burgeri" eivät kelpaa kasvisruokiin, Sarvamaa peräänkuuluttaa maalaisjärkeä

Koronakevät pani teehuoneen konseptin uusiksi – teen rinnalle tuli lähiruoka

Riihimäen Martinassa on rossomainen meininki – lupsakkaa palveluja ja vaisuja kastikkeita

Söin täällä: Satamaravintolassa kaipaa kotimaista kalaa – ulkomainen leike ei Loviisassa sykähdyttänyt