MTK: Lihan kulutuksesta kouhkataan turhaan - luvut kolminkertaistuvat, kun luut ja hävikki lasketaan mukaan - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

MTK: Lihan kulutuksesta kouhkataan turhaan - luvut kolminkertaistuvat, kun luut ja hävikki lasketaan mukaan

Todellisuudessa suomalainen syö vuodessa 26 eikä 77 kiloa lihaa.
Lari Lievonen
Kulutetussa lihassa luita ei ole mukana, tuotetussa on.

Suomalaiset syövät punaista lihaa ja lihavalmisteita ravitsemussuositusten mukaisesti, huomauttaa MTK. Muun muassa MTV ja Iltalehti ovat järjestön mukaan uutisissaan paisutelleet suomalaisten lihankulutuksen kolminkertaiseksi todelliseen verrattuna.

Virhe johtuu siitä, että kulutukseen on laskettu mukaan luut ja hävikki.

Tuotetuista ruhokiloista laskettuina suomalainen syö 79,4 kiloa lihaa vuodessa. Jos määrästä vähennetään luut sekä valmistuksen, teollisuuden, kaupan ja kotitalouksien hävikit, jäljelle jää 26,3 kiloa.

Se tarkoittaa 507 grammaa viikossa, mikä on vain 7 grammaa yli ravitsemussuositusten mukaisen punaisen lihan ja lihajalosteiden enimmäismäärän.

Muun muassa tanskalaiset, ranskalaiset, saksalaiset ja ruotsalaiset syövät enemmän lihaa kuin suomalaiset.

EDIT: Juttua korjattu 5.7. klo 15.49. Tuotetusta ruhokilosta laskettuna suomalainen syö 79,4 kiloa lihaa, eikä 76,9 kiloa, kuten aiemmin kerrottiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokaketjulla nyt näytön paikka – "Olemmeko ajopuu vai koskivene?" ruokapanelissa kysyttiin

Suomen ruokavienti vetää – pulmina bulkki ja Kiinan rooli

Iskikö koronakriisi ruuantuotantoon ja kuinka kekseliäs ruokasektori on? Katso keskustelu kello 13

Näin pelastat pakastepaistin, jos se on päässyt sulamaan sähkökatkon seurauksena – älä pakasta uudestaan