Ruoka

MTK:n Juha Marttila Berliinissä: Suomi on sikojen ihmemaa

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ylisti Suomea sikojen ihmemaaksi Berliinin Vihreän viikon Suomen osaston avajaisissa perjantaina.
Riitta Mustonen
Suomella on sinivalkoinen osasto Berliinin Vihreällä viikolla.

"Suomessa possuilla on saparot, koska meillä eläinten hyvinvointi otetaan tosissaan. Suomi on sikojen ihmemaa", ylisti MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila avatessaan Suomen messuosastoa Berliinin Vihreällä viikolla perjantaina.

Marttila kehui myös suomalaisia viljelijöitä, jotka ovat Euroopan nuorimpia ja hyvin koulutettuja. Siksi meillä maatalous on edistyksellistä, on robotit ja digitalisaatio.

Puheensa Marttila aloitti sanomalla, että minä olen viljelijä ja minä olen Lapista. "Viljelijänä olen ylpeä siitä, että suomalainen ruoka, matkailu ja maatalous ovat esillä täällä."

"Vaikka maatalouden tuottavuus ei ole meillä Euroopan paras, siitä huolimatta uskomme kilpailukykyymme." Marttila luetteli Suomen vahvuuksiksi korkeat laatustandardit, eläinten hyvinvoinnin ja ruuan turvallisuuden.

"Mutta ruuassa tärkeintä on maku. Keskiyön aurinko tuottaa meille ainutlaatuiset aromit. Tarjoamme arktista ruokaa", Marttila hehkutti. Hän kutsui saksalaisia Suomeen: "Talvimetsän absoluuttinen hiljaisuus. Sitä ei voi kuvailla, se täytyy itse kokea."

Suomi esittäytyy itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi isolla osastolla Berliinin Vihreällä viikolla. Päävastuu järjestelyistä on maa- ja metsätalousministeriöllä, mutta myös MTK on mukana omalla panoksellaan.

Marttila uskoo, että eläinten hyvinvointi ja antibioottien vähäinen käyttö voisivat olla valtteja myytäessä suomalaista ruokaa saksalaisille. Suomessa esimerkiksi sikojen saparoita ei leikata, kun esimerkiksi Saksassa leikkaaminen on yleinen käytäntö. Saparot leikataan, jotta siat ahtaissa oloissa eivät purisi toistensa häntiä. Suomessa sioilla on väljemmät olot, joten leikkaamista ei tarvita.

"Saksassa Lidl voisi kokeilla myydä suomalaista saparokinkkua", Marttila heittää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oma panimo lupia vaille valmiina käyntiin – omaa olutta alkaa virrata Tammiston Cittarin panimosta lähiviikkoina

Jäätelöannos grillissä tai lohi laudalla – kun hallitset nämä niksit, niin grillissä onnistuu melkein mikä vain

Söin täällä: Maha täyteen parilla eurolla – Helsingin seurakuntayhtymä myy kauppojen hävikkiruuasta tehtyjä lounaita

Grillimakkaran suosiolle kesäruokana on syynsä – entä mikä kesäherkku liittyy asfaltoituun ympäristöön?