Ruoka

Mummolan mustaherukkamehua syntyy mehumaijalla

Nyt on se aika vuodesta, kun syödään ja säilötään marjoja. Pakastamisen lisäksi keitetään muutama tölkillinen hilloa ja herukkamehua talveksi. Marjoja yhdistelemällä saa erilaisia makuja.
Susanna Huhtinen
Täytä kuumennetut mehupullot suppilon avulla. Säilö aina puhtaisiin pulloihin ja purkkeihin.

Kotimaiset marjat ovat todellista superruokaa. Perusideana on, että mitä nyt säilötään, syödään seuraavaan satokauteen mennessä.

Mustikan ja vadelman seos on yksi suosituimmista hilloyhdistelmistä, mehuissa puolestaan vadelman ja punaherukan sekoitus. Vanha tuttu talven juoma on mummolan mustaherukkamehu.

Juuri kypsyneissä herukoissa on runsaasti pektiiniä, joten niistä syntyy hyytelöä tavallisella sokerilla.

Mummolan höyrymehu

8 l (noin 4 kg) mustaherukoita

1 kg sokeria

Huuhdo marjat tarvittaessa. Herukat voi laittaa terttuineen mehumaijan siivilään. Nosta siivilä vesiosan päälle. Anna veden kiehua reippaasti noin 15 minuuttia ja valuta mehua kannuun. Kaada mehu takaisin marjojen päälle siivilään.

Höyrytä edelleen, kunnes marjat ovat poksahdelleet rikki ja valuta mehu kattilaan.

Lisää sokeria 300 grammaa mehulitraa kohti. Tästä määrästä kypsiä marjoja tulee reilu 3 l mehua. Kiehauta mehu ja pullota kuumiin pulloihin. Sulje pullot puhtailla korkeilla.

Vinkki: Tee erilaisia marjasekoituksia ja höyrystä mehuksi. Vadelmasta tulee aromia herukkamehuun, karviaisista lisähappoa ja mustikasta väriä.

Mustaviinimarjahyytelö

2 l juuri kypsyneitä mustaherukoita

4 dl vettä

7 dl sokeria

Laita puhtaat marjat teräskattilaan. Lisää vesi. Keitä sekoittamatta noin 20 minuuttia. Siivilöi mehu toiseen kattilaan ja painele marjoja toisiaan vasten samalla.

Lisää sokeri mehuun ja keitä vielä noin 15 minuuttia. Kuori vaahto ja purkita hyytelö.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sokerilimun lipittäminen ei kannata – tutkimus: Vaihda se kahviin tai teehen, niin vähennät diabetesriskiäsi

Lähes joka toiselle suomalaiselle maistuu arkiaamuna puuro – nuoret syövät puuronsa marjojen kanssa, vanhempien lisukesuosikki on voi

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"