Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ruoka

Museossa liha hyppää silmille

Ahmiminen, syömishäiriöt ja tuotantoeläinten kohtelu ovat Hyvinkään taidemuseon kesänäyttelyn aiheita. Heponauta ei jätä kylmäksi
Ville-Petteri Määttä

Taidemuseon seinällä riippuvat nahkaiset lihakimpaleet tuijottavat katsojaa haarukoiden lävistäminä. Niiden katse on kuitenkin lempeä.

”Halusin kertoa, että eläin on oikeasti ollut elävä ennen päätymistään lautaselle”, kertoo järvenpääläinen kuvataiteilija Susanna Autio .

Jos Autio voisi taiteellaan muuttaa vain yhden ruokaan liittyvän asian, hän haluaisi kohentaa tuotantoeläinten oloja.

”Vaikka ne kasvatetaan syötäväksi, niiden ei pitäisi kärsiä tarpeettomasti eläessään tai teurastettaessa.”

Vaikka Autio on kasvissyöjä, hän ei halua teoksillaan ärsyttää tai syyllistää ketään. Vihamielisyyden sijaan teoksissa pilkistää huumori.

Silti hänen taideteoksensa ottavat voimakkaasti kantaa, kuten Happy meal, liharuokaa silmillä.

Teoksessa Autio on käyttänyt lihapalojen materiaalina kierrätysnahkaa, johon hän on liimannut lehdistä leikkaamiaan eläinten silmiä.

Happy meal on jo muutaman vuoden takaa. Sen lisäksi Autio on tehnyt kaksi uutta teosta Hyvinkään taidemuseon Heponauta-näyttelyä varten.

Aution teosten lisäksi Heponauta esittelee 27 muun taiteilijan näkemyksiä ruuasta ja syömisestä. Mukana on kaksi 1600-luvun perinteistä ruoka-asetelmaa.

Länsimaiselle ihmiselle ruoka ei ole enää polttoaine, vaan siihen liittyy monimutkaisia arvovalintoja ja eettistä pohdintaa.

Ruuasta on tullut palkinto, rangaistus, statussymboli ja kontrollin väline.

”Pyörittelimme aihetta monta vuotta. Lopulta syntyi ajatus koota näyttely ruokaa, ravintoa ja ruokailmiöitä käsittelevästä nykytaiteesta”, kertoo museojohtaja Sanna Teittinen .

Syntyi Heponauta, joka on maamme tähän asti laajin ruokaan keskittyvä nykytaidenäyttely.

Teokset ottavat kantaa, mutta taidemuseo ei, Teittinen sanoo. ”Tavoite on ainoastaan herättää keskustelua.”

http://www.hyvinkaantaidemuseo.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kunnallinen keittiö päätti satsata laatuun ja osti omat lähinaudat

Yksikin ylimääräinen sokerikide voi pilata koko karkkierän – kovien karkkien valmistus on tarkkaa puuhaa

Elintarviketeollisuusliiton hallituksen puheenjohtaja vaatii järkevää EU-lainsäädäntöä – "Elintarvikealan kilpailukyky ei saa murentua hallintotaakan alle"

Mistä tulee hyvä olo? Frantsilan yrttitilan Virpi antaa 7 vinkkiä, jotka eivät vaadi rahaa tai tavaraa