Ruoka

Näillä keinoilla kesytät ärhäkän terveyspommin – pihlajanmarjat kannattaa hyödyntää

Pihlajanmarjoissa on runsaasti C-vitamiinia ja hivenaineita. Se sopii suolaiseen ja makeaan.
Jaana Kankaanpää
Pihlajanmarjat alkavat kypsyä elokuun lopulla.

Pihlaja on usein satoisa ja sen marjat helposti poimittavia. Satoa hyödynnetään kuitenkin usein niukasti, sillä marjojen maku voi olla hapan ja varsinkin ennakkoluulot siitä tiukassa.

Marjassa on runsaasti C-vitamiinia, flavonoideja, beetakaroteenia, kalsiumia ja magnesiumia. Marjojen karvas maku aiheutuu parkkiaineista, joiden pitoisuudet marjoissa vaihtelevat.

Eri puiden marjat maistuvat erilaisilta. Siksi eri puita kannattaa testailla ennen poiminta-talkoita ja valita makeimmat ja suurimmat marjat. Pihlajanmarjojen poimiminen onnistuu jokamiehenoikeuksilla, jotka eivät kuitenkaan ulotu pihapuihin.

Marjojen kirpeys taittuu ensimmäisten pakkasöiden tultua. Silloin marjat kiinnostavat myös lintuja, joten sato kannattaa varmistaa keräämällä se marjojen kypsyttyä ja pakastaa ne omassa pakastimessa ennen käyttöä. Sen jälkeen marjat voi vielä ryöpätä.

Pihlajanmarjoja voi säilöä kuivaamalla, pakastamalla, hilloamalla tai keittämällä mehuksi. Kuivaaminen onnistuu huoneenlämmössä, mutta marjojen kuivaamisessa voi kulua aikaa. Kuivatut pihlajanmarjat sopivat leivontaan ja esimerkiksi smoothieen.

Kuivurissa pihlajanmarjat voi kuivata sokerin kanssa survottuna leivinpaperin päälle levitettynä.

Pihlajanmarjalle kannattaa valita pehmeän makuinen ja makea kaveri. Esimerkiksi omenat ja kesäkurpitsat pehmentävät pihlajanmarjan makua.

Herkkukiisseli

6 annosta

4 dl pihlajanmarjoja

5 dl omenatäysmehua

3 dl vettä

1 dl sokeria

1/2 dl perunajauhoja + 1 dl vettä

Tarjoiluun

vaniljakastiketta

Mittaa kattilaan puolukat tai hyvin puhdistetut pihlajanmarjat, omenatäysmehu, vesi ja sokeri. Keitä noin 15 minuuttia. Nosta kattila levyltä.

Sekoita perunajauhot desilitraan vettä ja kaada ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. Kuumenna sekoittaen, kunnes kuplahtaa.

Kaada kiisseli jälkiruokamaljaan tai annoskulhoihin. Ripota pin­nalle hiukan sokeria. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tarjoa lisäksi vanilja­kastiketta.

Vinkki: Siivilöi halutessasi kypsät marjat pois ja suurusta tasaiseksi kiisseliksi.

Resepti pihlajanmarja-omenahilloon

Näin pihlajanmarjasta syntyvät likööri, "kettukastike" ja flunssan torjuntaan sopivat marjasose

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintoloille kehitellään hiilijalanjäljen mittaria – "Vaikutusta syntyy, kun tarpeeksi suuri joukko tulee omilla teoillaan mukaan”

Forssalainen Jospak keräsi miljoonan – keväällä avattava tuotantolinja moninkertaistaa vuokien tuotannon

Kasvispainotteinen ravintola Inari sai Michelin-tähden – viisi suomalaista ravintolaa säilytti yhden tähtensä

Farm to Restaurant -hanke kehittää palvelua, joka antaa ravintoloille tietoa lähiruuasta ja helpottaa sen tilaamista