Ruoka

Näin leivot vatruskat – helppoa ja täyttävää suolapalaa

Karjalainen herkku, vatruska, on tuntemattomampi mutta vähintään yhtä makoisa kuin karjalanpiirakka. Katso täältä vatruskan ohje.
Lari Lievonen
Puolikuun muotoinen vatruska voidellaan voisulalla ja tarjoillaan munavoin kanssa.

Vatruskan resepti

Kuoritaikina:

1 litra jauhettua perunaa

1 muna

1 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

Täyte:

1/2 litraa vettä

1,5 desiä riisiä

1/2 teelusikallista suolaa

vähän voisulaa

Voiteluun:

Kananmunaa

Voisulaa

Tarjoiluun:

Munavoita

Perinteisessä vatruskan ohjeessa perunat keitetään kuorineen ja sitten muhennetaan survimella tai raastinmyllyllä tasaiseksi.

Voit myös tehdä tavallisen perunamuusin, eli kuoria, keittää ja muussata. Älä kuitenkaan käytä sekoittamiseen sähkövatkainta, sillä muussi saa olla hieman karkeaa. Sattumia ei siihen kuitenkaan saa jättää.

Sekoita jo jäähtyneeseen perunaseokseen muna, vehnäjauhot ja suola.

Keitä riisi irtonaiseksi ja jäähdytä, lisää joukkoon suola ja hieman voisulaa.

Leivo kuoritaikinasta pötkylä ja leikkaa se muutaman sentin paloiksi. Taputtele kukin pala mahdollisimman ohueksi pyöryläksi levyksi käsin jauhotetun pöydän päällä. Mitä ohuempi, sitä vaikeampaa ja herkullisempaa, mutta puolesta sentistä senttiin menettelee hyvin. Halkaisijaltaan pohja voi olla kymmenisen senttiä.

Kaulinta ei kannata käyttää, koska se vain tarttuu taikinaan. Taikinaa ei myöskään pidä säilyttää pitkään kovin lämpimässä, sillä se hankaloittaa taputtelua, kun taikina alkaa tarttua pöytään ja käsiin.

Kun pohja on sopivan kokoinen, pane sen toiselle puolelle annos riisiä (kuten täyttäisit puolikuun muotoisia joulutorttuja). Käännä toinen puoli riisin päälle ja taputtele sormin tai paina lasin reunalla taikinanpuolikkaat toisiinsa kiinni.

Aseta vatruskat uunipellille, voitele kananmunalla ja paista 250–300 asteessa noin kymmenen minuuttia, eli kunnes pinta ruskistuu.

Voitele lämpimät vatruskat voisulalla.

Tarjoa munavoin kanssa.

Ohje pohjautuu ilomantsilaisen Ravintola Parppeinpirtin vatruskapostikortin reseptiin. Lue myös juttu Ravintola Parppeinpirtista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokakaupan uusi tulokas herättää kiinnostusta tavarantoimittajissa – "Olemme tietenkin pelkkänä korvana tässä asiassa"

Suomalaiselle ruualle on tulossa uusi suuri ostaja Norjasta: "Tavoitteenamme on tulla yhdeksi ruokakaupan neljästä merkittävästä toimijasta"

Söin täällä: Kebab-ravintolan 35 euron perheboksilla ruokkii koko perheen – liha on suomalaista

Hallituksen tavoite: Syö puolet enemmän kalaa ja pääosin kotimaista – kulutuskasvu pelastaisi kala-alan, mutta vaatii lisää kasvatuslupia