Ruoka

Nyt niitä saa – näin keität kotimaiset varhaisperunat oikein

MTK ja Laurean ammattikorkeakoulu maistattivat naantalilaisia varhaisperunoita Helsingissä.
Terhi Pape-Mustonen
Kotimaisia varhaisperunoita, kirkastettua voita, tuoretta tilliä ja ripaus suolaa.

Helsinkiläiset kauppakeskuskävijät pääsivät torstaina herkuttelemaan kotimaisilla varhaisperunoilla. Timo-lajikkeen mukulat saatiin Merimaskun pellosta Naantalista MTK:n maistatuspisteeseen Forumin kauppakeskuksessa.

"Perunaa kannattaa ostaa pienissä erissä ja mielellään multaisena, sillä multa suojaa niiden tuoreutta", Laurea ammattikorkeakoulun keittiömestari Ilari Paananen kertoo perunoita tarjoillessaan.

"Nämä perunat on nostettu eilisaamuna. Niiden saamiseen pöytään on siis kulunut noin 30 tuntia."

Viime vuosien karppausinto ravisteli perunan suosiota jonkin verran, mutta sillä on yhä vankka asema.

"Peruna kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin. Se on edullinen ja hyvä raaka-aine. Lisäksi se on vegaaninen, gluteiiniton, maidoton ja munaton lisäke", Paananen muistuttaa.

Perunoista kiinnostuneita maistelijoita kävi MTK:n pisteellä muutama sata. Maistiaiset saivat paljon kiitosta.

Paikalle sattunut Anna-Maija Temonen kertoi olevansa perunoiden ystävä.

"Aivan ihania, nämä ovat nyt kesän ensimmäiset varhaisperunat. Ostan yleensä vain kotimaista perunaa, joskus korkeintaan ruotsalaista."

Varhaisperuna valmistuu ruuaksi nopeasti, jopa 8–12 minuutissa.

Uusien perunoiden keittäminen

4 henkilölle

1 kg varhaisperunoita

vettä

karkeaa merisuolaa

tuoreita tillinvarsia

tuoretta, hienonnettua tilliä

Pese vastanostetut varhaisperunat juoksevassa vedessä juuresharjalla harjaten puhtaiksi ja kuorettomiksi. Nykyään on saatavana karheapintaisia käsineitä, joiden avulla kuoret irtoavat vesipesussa helposti. Paljain käsin hangatenkin tai pöytäveitsen avulla hennot kuoret kyllä poistuvat. Puhtaus kuuluu uusiin perunoihin – niiden tulee hohtaa kesäpöydän kruununa. Siirrä perunat odottamaan kylmään, raikkaaseen veteen.

Kuumenna keitinvesi kiehuvaksi. Mausta karkealla suolalla ja tillinvarsilla niin, että litralle vettä tulee 1 tl suolaa.

Lisää perunat kokojärjestyksessä, isot ensin, hetken kuluttua keskikokoiset ja lopuksi pienimmät mukulat. Tarkista, että vettä on vain juuri ja juuri peitoksi asti. Kaada ylimääräinen vesi tarvittaessa pois.

Anna perunoiden kiehua kevyesti poreillen. Keittoaika vaihtelee koon mukaan: 8–12 minuuttia voi riittää, mutta joskus menee 15–20 minuuttiakin. Kokeile kypsyyttä välillä cocktailtikulla ja terävän veitsen kärjellä. Vältä ylikypsentämistä, koska varhaisperunat jälkikypsyvät jonkin verran.

Valuta keitinvesi tarkkaan pois kattilasta. Poista tillinvarretkin. Käytä kattilaa hetken aikaa kuumalla levyllä, jotta enin kosteus haihtuu. Ravista kevyesti.

Aseta perunoiden päälle muutama arkki talouspaperia tai puhdas astiapyyhe imemään kosteutta ja sulje kattila kannella. Kun perunat ovat täysin kuivahtaneet, lisää niille tuoretta, hienonnettua tilliä.

Nosta perunat höyryävän kuumina pöytään. Mausta kannattaa keskittyä nauttimaan.

Vinkki: Jos perunoita jää tähteeksi, muista, että kylmät varhaisperunat maistuvat ruisleivän päällä, salaatissa tai grillattuina.

Lisäkkeet: Silli liittoutuu uusiin perunoihin ja tilliin loistavasti, mutta kokeile myös graavattua siikaa, lahnaa tai lohta, erilaisia marinoituja silakoita ja lämminsavustettuja kaloja.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moni korvaa aamupalan kahvilla – niin ei kannattaisi tehdä, koska aamupalassa piilee tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita

Rantaterassilla pitää saada kalapurilainen

Helteet palaavat, huolehdi nestetasapainosta – ravitsemusterapeutti neuvoo, mitä asioita nesteytyksessä kannattaa ottaa huomioon

Lähikala ui merestä klassikkoannokseen