Ruoka

Nyt voi maistua aamukahvi kitkerältä: lapsityötä ja velkaorjuutta tunnettujen merkkien takana

Suomessa myytävän kahvin taustalla on lapsityötä ja elämiseen riittämättömiä palkkoja, käy ilmi kansalaisjärjestö Finnwatchin selvityksestä.
Finnwatchin havaintojen mukaan Hondurasissa palkat ovat hyvin alhaiset ja lapsityövoiman käyttö yleistä. LEHTIKUVA/AFP

Finnwatch tutki Suomessa myytävän kahvin tuotantoa useilla kahvitiloilla Hondurasissa, Intiassa ja Brasiliassa. Havaintojen mukaan Hondurasissa palkat ovat hyvin alhaiset ja lapsityövoiman käyttö yleistä. Nuorimmat haastatellut työntekijät olivat vain 5–6-vuotiaita.

Intiassa puolestaan kausityöntekijät voivat joutua maksamaan jopa kolmanneksen palkastaan työvoiman välittäjälle. Finnwatchin mielestä kohtuuttoman korkeat rekrytointimaksut voivat pahimmillaan johtaa velkaorjuuteen, joka on pakkotyön muoto.

Tutkituilla Brasilian kahvitiloilla noudatetaan raportin mukaan pääsääntöisesti paikallista lainsäädäntöä. Kuitenkin esimerkiksi Meiran alihankkija syrjii työntekijöiden mukaan systemaattisesti naisia rekrytoinnissa.

Finnwatchin tutkimat kahvitilat ovat tuottaneet kahvia muun muassa Meiralle, Gustav Pauligille, Arvid Nordquistille ja Löfbergs Lilalle.

Finnwatch kiittää Suomen kahviyrityksiä vastuullisuussertifioidun kahvin tarjonnan lisäämisestä. Vertailussa parhaiten pärjäsivät Arvid Nordquist ja Kesko, joiden kaikki omat kahvimerkit ovat vastuullisuussertifioituja.

Myös Gustav Pauligilla, Löfbergs Lilalla ja SOK:lla on melko tiukkoja tavoitteita sertifioituun raaka-aineeseen siirtymisestä. Sen sijaan Lidl Suomen vastuullisuustavoitteita Finnwatch ei pidä kunnianhimoisina, ja Meiralta sekä Tuko Logisticsilta ne puuttuvat täysin.

Finnwatch muistuttaa, että sertifioinneissa on vielä paljon parannettavaa. Myös järjestön tutkimilla sertifioiduilla tiloilla oli isoja ongelmia.

"Sertifioinnit ja erinäiset kahviteollisuuden vastuullisuushankkeet ovat sivuuttaneet erityisesti kahvitilojen palkkatyöntekijöihin liittyviä ongelmia, joihin niiden tulisi kiireellisesti puuttua", sanoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Italialaiset ovat pitsasta hyvin tarkkoja: Kaksi eri lihaa on fiasko, suomalaisista raaka-aineista kelpaavat vain kasvikset

Suomalainen ruoka oman teemapäivänsä ensimmäistä kertaa tänä vuonna – Suomen Keittiömestarit toivovat satokauden antimista nauttimista

Aarre: Kokki kannustaa suomalaisia tulen ääreen: "Tärkeintä on lähteä luontoon, eikä tehdä hommaa liian vaikeaksi”

Poliitikot ovat vaatineet brasilialaiselle lihalla tuontikieltoa – näin kauppajätit kommentoivat asiaa