Ruoka

Opiskelijoiden olutjärjestöissä opitaan panemalla itse – erikoisuuksien maistelu on humalahakuista juomista trendikkäämpää

Kiinnostus pienpanimoita kohtaan on selvästi kasvanut opiskelijoiden keskuudessa.
Viikki Brewing Societyn puheenjohtajat Anni Honkanen, Pietari Kruus ja Petteri Hänninen (oik.) kertovat opiskelijoiden kiinnostuksen laadukkaita kotimaisia oluita kohtaan kasvaneen.

Opiskelijat ovat aidosti kiinnostuneita oluesta. Laatu ja elämykset ovat nousemassa humaltumista tärkeämmäksi, kertovat Viikki Brewing Societyn nykyiset ja entiset aktiivit Suuret oluet – pienet panimot -tapahtumassa Helsingissä.

Viikki Brewing Society on Helsingin yliopiston Viikin kampuksen maatalous-metsätieteiden opiskelijoiden perustama olutseura, jossa paitsi keskustellaan oluesta ja järjestetään vierailuita ja maisteluita, myös pannaan olutta itse.

Toimintaa on ollut muutaman vuoden ajan. Ensimmäinen omatekoinen olut päätyi Viikissä sijaitsevan Kaski-baarin hanoihin kevättalvesta 2013.

Pääkaupunkiseudulla opiskelijoiden olutkulttuuria vaalivat ainakin Aallon kauppatieteen opiskelijoiden KYllä oluelle -järjestö, Otaniemen Jalostajat sekä Akateeminen olutseura.

Vuosien aikana Viikki Brewing Society on valmistanut yli kymmentä olutta, saanut tuotteitaan myyntiin muutamassa pääkaupunkiseudun baarissa ja tehnyt yhteistyötä useamman panimon kanssa.

Suurin osa jäsenistä on elintarviketieteiden opiskelijoita. Usea aktiivi on jo pitkään ollut kiinnostunut oluista ja on kiinnostunut työstä panimoalalla.

"Lähes kolmannes entisistä ja nykyisistä aktiiveista työskentelee panimopuolella tai muuten alkoholin parissa", kertoo Petteri Hänninen, Viikki Brewing Societyn entinen puheenjohtaja.

Sekä hän että nykyinen puheenjohtaja Pietari Kruus ahkeroivat Suuret oluet – pienet panimot -tapahtumassa Cool Head Brew'n tiskin takana.

Kruus innostui Viikki Brewing Societysta heti kun kuuli siitä ensimmäistä kertaa opiskelupaikan varmistuttua Viikin elintarvikepuolelta.

Uusien opiskelijoiden saaminen mukaan onkin tärkeää, sillä moni alkuperäisjäsen on jo valmistunut yliopistosta.

"Pyrimme tavoittamaan uudet opiskelijat ja saamaan heidät mukaan järjestöön heti opiskelujen alussa", kertoo järjestön varapuheenjohtaja Olli Mikkonen.

Tavoitteeseen pyritään esimerkiksi suunnitteilla olevan fuksi-ipa-oluen avulla.

Myös toinen Viikki Brewing Societyn entinen puheenjohtaja, Anni Honkanen löysi tiensä Cool Head Brewn pisteelle. Tällä kertaa ihan vain vierailijana ja uteliaana maistelijana.

"Kyllä on luottoa tähän järjestöön. Panimoala vahvistuu kun harrastelijatkin uskaltavat tehdä ja kokeilla", hän vahvistaa ja mainostaa oluenpanoon tutustumista opiskeluaikana.

Viikki Brewing Societyn aktiivit ovat huomaavinaan jonkinasteisen muutoksen opiskelijoiden juomakulttuurissa. Laatu on monin paikoin korvaamassa määrän:

"Moni hankkii juhlissa muutaman paremman pullon, ei montaa halpaa. Ja me haluamme olla tarjoamassa opiskelijoille laadukkaita vaihtoehtoja."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Irlantilaislihan vyöry uhkaa Suomea brexitin seurauksena – Kesko ei aio lisätä tuontia

S-ryhmä avasi laskurin, joka kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

Suomalaiset marjat muuttuvat Ainoa Wineryssä kullaksi – ulkomailta tulleet tilaviiniyrittäjät kahmivat palkintoja

Vyötärölihavuuden ja alkoholin yhteisvaikutus on vielä luultuakin vaarallisempaa: Lihavan maksalle tuopillisesta olutta haittaa yhtä paljon kuin neljästä tuopillisesta laihan maksalle