Ruoka

Päätoimittaja Rislakki tylyttää kasviproteiineja: "Miten rankasti prosessoidusta ruuasta on tullut hyväksyttyä?"

Rislakin mielestä pitkälle prosessoidut kasvisproteiinituotteet ovat konfliktissa vegeruokiin liitettyjen vaatimusten suhteen.
Jarkko Sirkiä
Kasvispohjaisten tuotteiden kasvu on yksi nopeimmin kasvavista ruokatrendeistä.

Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki kummeksuu blogissaan markkinoille rynnistäviä lihankorvikkeita. Useista kaupoista löytyy jo nyhtökauraa, Härkistä, Quornia, seitania, tofua ja Mifua.

"Miten tässä on käynyt niin, että rankasti prosessoidusta ruuasta on tullut hyväksyttyä?" hän kirjoittaa.

Esimerkkinä Rislakki mainitsee, kuinka sieniproteiinista tehty Quorn valmistetaan proteiinimassaksi fermentoimalla ja prosessoimalla glukoosilla, typellä ja vitamiineilla ruokittua Fusarium venenatum -mikrosientä.

Tämä on hänen mielestään "yhtä sukulainen sienelle kuin ihminen meduusalle".

"Yleensä tuotteet vaativat voimallista maustamista, jotta ne olisivat syötävissä."

Hän mainitsee lihakorvikkeiden valmistuksessa käytettävät munanvalkuaiset, gluteenin, tärkkelyksen, sakeuttamiskumien, makuaineiden ja väriaineiden olevan ristiriidassa kasviruokiin liitettyihin arvoihin nähden.

"Valinnan perusteena on ekologisuus ja eettisyys. Eettinen on synt_eettinen. Jokin tässä ei täsmää."

Blogissaan hän myös pohtii, voiko "ruuankaltaisten innovaatioiden" välttelyä lautasella edes perustella.

"Tuskin, sillä niiden poissa pitäminen lautaselta on yksinkertaisimmillaan viesti siitä, että ei halua tukea maailman pelastamista lihantuotannon seurauksilta kuten ilmastonmuutoksen kiihdyttämiseltä, eläinten kärsimykseltä ja maailman nälkäongelman poistamiselta. Kukapa meistä ei halua tukea kestävää kehitystä, kierrättää ja olla ekologisesti korrekti?"

Rislakista luonnollisuuteen ja luonnonmukaisuuteen liittyvät vaatimukset peittyvät hyvää tarkoittavan eettisyyden alle.

"Tunnemme itsemme hyväksi ihmiseksi, mutta se estää meitä muutamasta radikaalisti koko elämäntapaamme tai yhteiskunnan rakenteita."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruuan alkuperätieto näkyy kuluttajille pian laajemmin – elintarvikkeiden pääainesosan alkuperämaan oltava nähtävillä huhtikuun alusta alkaen EU-maissa

Suomalainen ruokainnovaatio Nyhtökaura lanseerataan Yhdysvalloissa

Arvaatko, mikä on pääkaupunkiseudun myydyin luomutuote? Entä suurin nousija?

Joko sinä toteutat närpiöläisten unelmaa: Ostat tomaattirasian leffaevääksi tai kurkkupikarin naposteltavaksi kaupan kassalta?