Ruoka

Pöytään katetaan kansainvälisyyttä ja perinnettä

Ruoka 10.11.2015

Suomalainen ruokakulttuuri kansainvälistyy ja seurailee trendejä, mutta arvostaa lähiruokaa.


Jaana Kankaanpää
Entistä useammin ruokapöydässä yhdistyvät kansainväliset vaikutteet. Tässä lohiannos on saanut uutta makua mangosalsasta.

Muutos ja kansainvälisyys ovat suomalaisten mielestä oman ruokakulttuurimme yleisimmät piirteet. Heti näiden jälkeen listalla ovat perinteet ja paikallisuus.

Tulokset ilmenevät Suomen Gallup Elintarviketiedon Ruokatieto Yhdistys ry:lle toteuttamasta tutkimuksesta.

Suomalainen ruokakulttuuri seurailee entistä vahvemmin trendejä, uusia tuotteita ja mediassa esillä olevaa ruokaa.

Ruokakulttuurin muutokset näkyvät myös kokeilunhaluna ja siinä että perinteet ja uudet tuulet sekoittuvat.

Paikallisuuden ja perinteiden muodostamaan kokonaisuuteen liittyy lähiruoka. Lähellä tuotettu ruoka koetaan entistä tärkeämpänä tekijänä ruokakulttuurissamme.

Suomalaisen ruokakulttuuriin kuuluvat myös ruuan sisäiseen laatuun liittyvät asiat.

Aika näyttää muutoksen suunnan

Suomalaisen ruokakulttuurin erityispiirteitä selvitettiin tutkimuksessa, jossa kaksi 500 vastaajan ryhmää pohti ruokakulttuurin sisältöjä.

Toinen ryhmä vastasi kysymykseen: Mistä eri asioista ja ilmiöistä sinun mielestäsi suomalainen ruokakulttuuri nykyään koostuu?

Toisella ryhmällä kysymys kuului: Mistä eri asioista ja ilmiöistä sinun mielestäsi ruokakulttuuri koostuu? Valmiita vastausvaihtoehtoja ei kysymyksiin annettu.

Vastaajaryhmien tulosten perusteella tämän päivän suomalaisessa ruokakulttuurissa nousee esiin kolme teemaa: muutos ja kansainvälisyys, perinteet ja paikallisuus sekä ruuan sisäinen laatu.

Sen sijaan ruuan sosiaalinen ulottuvuus ei tutkimuksen perusteella juurikaan nouse esille suomalaisessa ruokakulttuurissa.

"Aika näyttää, miten käsityksemme omasta ruokakulttuuristamme muuttuu. Ajan henki pyörii vahvasti siinä, mitä syödään", sanoo markkinointi- ja viestintäpäällikkö Minna Asunmaa Ruokatiedosta.

"Keskustelun alla on myös se, miten ruoka tuotetaan, ja tämä vahvistaa ruuan sisäisen laadun teemaa", Asunmaa toteaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT