Ruoka

Pasta bolognese taipuu suomalaiseksi riistalihalla

Lähes jokaisen lempiruoka, pasta, taipuu suomalaiseksi, kun kastikkeen valmistaa hirven, peuran tai poron jauhelihasta.
Jaana Kankaanpää
Pohjolan bolognesea kelpaa tarjota vaikka ulkomaan vieraille.

Bolognese-kastike pastalle valmistetaan jauhelihasta ja tomaatista, mutta suomalaisen version siitä saa, kun korvaa naudanlihan hirvellä, peuralla tai porolla ja lisää kastikkeeseen vaikkapa kuivattuja suppilovahveroita.

Kun keität pastaa, käytä suurta kattilaa ja runsaasti vettä (½ rkl suolaa/1 l vettä). Upota pasta kiehuvaan veteen ja sekoita muutamia kertoja keiton aikana. Keitä pasta ilman kantta, ja noudata pakkauksen keittoaikoja. Ota tilkka keitinvettä kuppiin siltä varalta, että tarvitset ohennusta sakeaan kastikkeeseen.

Kaada pasta lävikköön ja valuta nopeasti. Älä huuhtele kuin vain silloin, jos haluat jäähdyttää pastan kylmäksi. Sekoita lämmin kastike heti pastan joukkoon vielä kuumassa pastankeittokattilassa. Muista, että tuorepasta kypsyy muutamassa minuutissa.

Pohjolan bolognese

6 annosta

140 g pekonia

1—2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

noin 500 g hirven, peuran tai poron jauhelihaa

2 porkkanaa

noin 100 g palsternakkaa

noin 100 g juuriselleriä

1 prk (500 g) tomaattimurskaa

3 dl vettä

½ dl kuivattuja suppilovahveroita murennettuna

1 lihaliemikuutio

2 tl basilikaa

2 tl timjamia

1 tl mustapippuria

(½ dl karpalo- tai puolukkahilloa)

Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja levitä kylmälle paistinpannulle. Kuumenna ja lisää kuoritut ja silputut sipulit mukaan kuullottumaan.

Lisää jauheliha ja ruskista. Kuori ja leikkaa juurekset pieniksi kuutioiksi. Kumoa pannulle ja kääntele.

Kaada mukaan tomaattimurska, purkin huuhteluvesi, murennetut sienet, liemikuutio ja mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä aina välillä sekoitellen reilun tunnin ajan.

Lisää tarvittaessa nestettä ja tarkista maku.

Tarjoa kastike haluamasi pastan, vaikka spagetin kanssa.

Vinkki! Kastiketta kannattaa haudutella samoin tein isompikin määrä ja pakastaa tulevaisuuden varalle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Etelä-Korean koirarakas presidentti ehdottaa koiranlihan syömisen kieltämistä

Video: Omenamehun tekoon löytyi näppärä apu, kun yli 80-vuotiaan käsivoimat loppuivat – näin toimii hydraulinen prässi mehun puristuksessa

Söin täällä: Hangossa on turvasatama, jonka kala kohottaa mieltä

Aamiaisista tuli Lapland Hotelsin hittituote: "Meillä on pohjoisessa maailman parhaat raaka-aineet"