Ruoka

Pehmeitä ja makean suolaisia talviherkkuja: Kaalikääryleet ja puolukkahillo

Ylikypsä kaalikääryle puolukkahillon kera on aivan vastustamaton yhdistelmä. Varaa kääryleiden tekoon ja kypsennykseen aikaa, niin lopputulos on suussa sulava.
Jaana Kankaanpää
Vaikka kaalikääryleiden valmistaminen vie aikaa, niin maku palkitsee vaivannäön.

Mehevimmät kääryleet valmistuvat valko- eli keräkaalista. Keräkaali on nyt edullista, joten kannattaa varata parikin kaalinkupua kääryleisiin ja laatikkoa varten.

Keitettäessä kaali tuoksuu voimakkaasti. Vanhan neuvon mukaan laitetaan kuiva leipäviipale tai persiljanoksa mukaan kiehumaan. Myös sitruunamehu ja viinietikka auttavat miedontamaan hajua.

Perinteisten kaalikääryleiden täytteessä on riisiä ja jauhelihaa. Liha voi olla possua, nautaa, lammasta tai riistaa. Kasvisruokailijat voivat vaihtaa jauhelihan esimerkiksi soijarouheeseen tai raejuustopohjaiseen ruokarakeeseen.

Riisin voi korvata ohrasuurimoilla, linsseillä tai spelttihelmillä. Kasvikset, sienet ja juustot tuovat vaihtelua ja lisämakua täytteeseen.

Kääryleet ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä. Uudelleen lämmitys tekee kääryleistä suussa sulavan pehmeitä. Kaada kääryleiden päälle hiukan kermaa ja kuumenna uunissa.

Kaalin pienet sisälehdet voi silputa täytteeseen tai hauduttaa kaalilaatikoksi. Maukkaimpaan lopputulokseen pätee sama pitkä kypsennysaika kuin kääryleissä. Hyvin hautunut laatikko on pehmeää ja makean suolaista.

Kaalikääryleet

20 kpl

noin 2 kilon keräkaali

vettä, suolaa

Täyte

1 iso (150 g) sipuli

1 rkl voita

1 1/2 dl puuroriisiä

4 dl kaalin keitinlientä

400 g naudan paistijauhelihaa

5 dl kaalia hienonnettuna

1/2 tl suolaa

2 rkl siirappia

1/2 tl jauhettua mustapippuria

ripaus valkopippuria

Liemi

5 dl lihalientä

1 dl siirappia

2 rkl voita

1 dl ruokakermaa

Koverra kaalista kova kanta pois. Keitä kaali kokonaisena suolalla maustetussa vedessä. Irrottele veitsellä uloimpia lehtiä kypsymisen aikana. Ohenna niistä paksut lehtiruodit veitsellä. Valuta ja levitä isot, kokonaiset lehdet (20 kpl) työlaudalle. Säästä keitinvesi.

Keitä riisit kaalin keitinvedessä kypsiksi. Hienonna sipuli. Kuullota rasvassa. Valuta kypsä riisi. Yhdistä sipuli, riisit, raaka jauheliha, hienoksi silputtuja kaalin sisälehtiä ja mausteet. Sekoita hyvin.

Nostele täytettä 2—3 rkl kullekin kaalinlehdelle. Kääri tiiviiksi paketiksi. Nostele kääryleet sopivan kokoiseen voideltuun uunivuokaan. Käännä lehden pää alapuolelle. Valmista lihaliemi: mittaa puoli litraa keitinlientä ja liuota siihen liemikuutio.

Paista kääryleitä 220 asteessa uunin alaosassa noin 10 minuuttia. Valuta sitten kääryleille siirappia ja lisää voi nokareina. Kypsennä 150 asteessa noin puolitoista tuntia. Valele kääryleitä liemellä paiston aikana. Valele kypsennyksen loppupuolella ruokakermalla.

Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukkasurvoksen kanssa. Käytä pannulle jäänyttä lientä kastikkeena.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Joko tunnet tämän peltojuurikkaan: ”Pysyy salaateissa rapeana ja freesinä, ei litisty eikä vetisty" – "Sopii myös lämpimiin ruokiin, voit käyttää samoin kuin keräkaalia"

Miten onnistuu yli satavuotiaan kirkon mallintaminen piparista? Katso videolta, kuinka upea projekti etenee

Rottatutkimus paljasti, että puolukkamehun juominen alentaa kohonnutta verenpainetta

Tutkijoiden mielestä nykyisin rehuksi tai biodieselin raaka-aineeksi päätyvä kalanmaksa kannattaisi hyödyntää elintarvikkeena – sopisi sekä joukkoruokailuun että fine dining -annoksiin