Ruoka

Pienpanimoiden valmistus tulee osaksi viinintuotannon ammattitutkintoa

Työntekijän ja tilaviiniyrittäjän osaamisalat poistuvat, kun uudet tutkintosäännöt otetaan käyttöön elokuun alusta.
Kari Salonen
Pienpanimotuotteiden valmistus on jatkossa yksi suuntatutumisvaihtoehto viinintuotannon ammattitutkinnossa.

Jatkossa myös pienpanimo-oluiden valmistamisen voi suorittaa osana viinintuotannon ammattitutkintoa. Tutkintoperusteiden muutoksella vastataan siihen, että pienpanimoiden määrä on kasvanut tuntuvasti ja lisäksi syntyy myös pientislaamoita.

Tämän vuoksi alalle on tullut esimerkiksi pelkästään siidereihin keskittyviä pienyrityksiä.

Tähän asti viinintuotannon ammattitutkinnossa hiilihapolliset alkoholijuomat sekä tisleet ja liköörit sisältyivät koulutusosaan, joka kantoi nimeä muut hedelmäpohjaiset alkoholijuomat.

Elokuun alusta lähtien tutkinnon suorittaja voi valita, mihin näistä kolmesta haluaa keskittyä ja halutessaan suorittaa sen tutkinnossa erityisosaamisena.

Uudistettu ammattitutkinto koostuu yhdestä pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta osasta. Pakollinen osa on tilaviinien valmistaminen. Samalla aiemmin käytössä olleet työntekijän tai tilaviiniyrittäjän osaamissuunnat poistuvat käytöstä.

Valinnaisena voi valita osion toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta tai osaamista tutkinnon erikoistumisopinnoista. Niihin kuuluvat hiilihapollisten alkoholijuomien valmistaminen, tisleiden ja liköörien valmistaminen, pienpanimo-oluiden valmistaminen, asiakaspalvelu ja myynti-yrittäjänä toimiminen alkoholijuomien valmistuksessa tai tuotekehitys tilaviiniyrityksessä tai pienpanimossa.

Viime mainittu kertoo myös siitä, että tuotekehityksen roolia on tutkinnossa vahvistettu.

Viinintuotannon ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta tarjoaa Hämeen ammatti-instituutin Lepaan yksikkö.

Ammattitutkinnon suoritusperusteita ei enää julkaista kirjana vaan ne löytyvät verkosta: viinintuotannon ammattitutkinnon perusteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Neljän ruokayrityksen vientirinki oli tammikuussa jo lähtökuopissa Hongkongiin – "Nyt odotamme Kiinassa uudenvuoden juhlinnan päättymistä", sanoo Snellmanin vientivastaava

Söin täällä: Suomalainen hevonen tekee viimeisen palveluksensa herkkusuun lautasella

Hammaslääkärilehti: Kasvijuomien runsas käyttö voi aiheuttaa kariesta

Maailman helpoimpaan suklaamousseen tarvitaan vain kaksi raaka-ainetta